Hlavní navigace

WD My Book Live 1 TB: Vzhůru do oblak!

29. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

Představení, parametry, obsah balení

 

Mezi našimi čtenáři asi nebude moc lidí, kteří by společnost Western Digital neznali. Největšího výrobce pevných disků zkrátka nelze přehlédnout. V posledních měsících se WD až tak moc nedařilo – díky přírodní katastrofě poskočily ceny pevných disků nad (pro většinu z nás) únosnou mez. Ceny však už zase pomalu padají a nezbývá než doufat, že se na šílených hodnotách nebudou uměle udržovat pouze pro generování větších zisků.

WD se ale nezabývá pouze pevnými disky. Svůj byznys společnost zaměřuje také na výrobu a prodej všemožných externích rámečků s různými možnostmi připojení k počítači. V této recenzi se podíváme na zoubek WD My Book Live, síťové variantě v už spoustu let existujícící řadě externích disků My Book.

Řada My Book Live sestává aktuálně z dvou modelů prodávaných v pěti různých kapacitách. Verze s jedním, dvěma a třemi terabajty místa obsahují disk jediný, objemnější verze (nazývané My Book Live Duo) se čtyřmi nebo šesti terabajty pak obsahují disky dva.

Ohledně technických parametrů toho bohužel mnoho nevíme, výrobce je na tyto informace poměrně skoupý a omezil se na nezbytné minimum (váha, rozměry a provozní teplota). Specifikace naleznete na stránkách produktu.

WD My Book Live 1 TB

V jednoduchosti je krása

V balení mimo samotného úložiště naleznete naprosto vše, co budete potřebovat k instalaci do sítě – napájecí adaptér, kabel pro připojení k Ethernetu (a internetu, chcete-li využívat i cloudové nástroje), instalační médium a papírový průvodce instalací. Disk je osazen již v úložišti, o konkrétním modelu se sice nikde nepíše, osobně bych ale tipoval některý z řady WD Caviar Green, nejspíše WD10EARS.

 

Tělo úložiště je vyvedeno v černé barvě a stejně jako všechny ostatní „majbůky“ svým tvarem připomíná zavřenou knihu. Na předním panelu (dá-li se to tak vůbec nazvat) najdete pouze malou diodu, která mění barvy podle aktuálního stavu, v dolní části pak jednolitost ruší stříbrný plíšek s logem.

 

Výjimečně nezajímavá je i zadní část – zdířka pro napájecí konektor, zdířka pro Ethernet, resetovací tlačítko a na závěr zámek Kensington. Rozšiřující sloty USB apod. byste hledali marně, žádné nejsou. Zařízení dokonce nemá ani tlačítko pro zapnutí, když ho připojíte k elektrické síti, prostě naběhne. S vypínáním to bude velmi podobné (dá se vyvolat z webového rozhraní). Volnou plochu zadního panelu zabírájí průduchy pro pasivní chlazení.

WD My Book Live 1 TB

Spuštění, instalace

 

Jakmile zařízení připojíte do elektrické sítě, začne startovat. Pokud v něm doposud nemáte připojený síťový kabel, nic se neděje. V klidu jej připojte „za jízdy“, máte-li v síti server DHCP, adresu si NAS vyžádá i později.

Do libovolného počítače v lokální síti poté vložte přiložené instalační médium a nechte jej načíst. Průvodce vám po krátkém přivítání (v českém jazyce) pomůže zjistit aktuální IP adresu zařízení a při té příležitosti jej rovnou namapuje jako síťový disk a vytvoří zástupce na ploše.

V dalším kroku se do počítače nainstaluje aplikace WD Quick View, která monitoruje síťové okolí a podává základní informace o síťovém disku. V praxi to pak vypadá tak, že si nemusíte ani pamatovat IP adresu nebo název zařízení, pouze klepnete pravým tlačítkem myši na ikonu programu a zvolíte příslušnou položku. Jednoduché, blbuvzdorné, funkční.

Česká lokalizace se bohužel týká pouze instalačního procesu. Webové rozhraní sice nabízí přepnutí do několika světových jazyků, ten náš tam ale vůbec není (testováno na verzi 02.10.09-124).

V systémovém nastavení lze změnit název a popis zařízení, časové pásmo a server pro synchronizaci hodin. Pokud je úložiště připojené k internetu, umožňuje automaticky vyhledat nový firmware a rovnou jej stáhnout a nainstalovat. Ruční aktualizace je samozřejmě dostupná také.

E-mailová upozornění můžete nechat zasílat až na pět různých poštovních schránek, což je sice super, ale obávám se, že tato funkce ve většině případů fungovat nebude. Nelze totiž specifikovat SMTP server pro odesílání a za přibližně čtrnáct dní provozu jsem neobdržel jedinou zprávu. Snad v dalších aktualizacích…

U takto jednoduchého zařízení se o větší část spotřeby elektrické energie stará sám pevný disk. WD v základním nastavení nechá disk uspat již po deseti minutách neaktivity, doba se však dá protáhnout až na jednu hodinu, případně úplně vypnout.

Nastavení sítě se omezilo na nezbytné minimum – rozhraní vás informuje o tom, zda má úložiště přístup na internet, zobrazí aktuální MAC a IP adresu. Pokud nechcete zachovat IP adresu přidělenou DHCP serverem v síti, můžete ji stanovit ručně (společně s bránou, maskou a DNS), nastavit lze pouze pracovní skupinu. U takového zařízení by podporu pro doménovou síť čekal asi jen málokdo. FTP server je v základním nastavení zakázán, pokud jej povolíte, žádné další nastavení se nezobrazí (takže například anonymní připojení vůbec nefunguje).

V nastavení se nachází i položka „Utitlities“, ve které můžete vyvolat diagnostiku (rychlá kontrola disku, případně kompletní kontrola na vadné sektory) nebo uvést zařízení do výchozího nastavení z výroby (rychlý formát s možností obnovy dat nebo přepsání celého obsahu disku). Potěší možnost importu a exportu nastavení, při případné reklamaci tak nebudete muset vše nastavovat znovu.

Zařízení umí streamovat i multimediální obsah, a to buď pomocí Twonky Media nebo iTunes serveru. Zejména Twonky Media je mezi uživateli velice oblíbený a myslím si, že WD v tomto ohledu vsadilo na správnou kartu.

Uživatelé a složky

Tvorba uživatelský účtů je jednoduchá a neměl by se v ní ztratit ani lajk. Trochu mě zarazilo, že se zařízení nechtělo smířit s háčky a čárkami u mého příjmení, nakonec jsem je musel smazat, jinak by se účet nevytvořil. V dnešní době mi to přijde poněkud hloupé (ale když může české znaky ignorovat Microsoft, proč by nemohl Western Digital).

Stejně tak i tvorba uživatelských složek není složitá na pochopení. Jednak můžete vytvořit domovský adresář uživatele již při jeho zakládání, nebo dodatečně v menu Shares. V tomto menu vidíte přehled všech aktuálních složek, míru jejich zaplnění a nastavení multimédií.

Poženeme to výš — cloud, zálohování

 

K zálohování se ve WD postavili aktivně a nabízí vlastní řešení. Mimo to můžete v případě operačního systému Windows Vista a Windows 7 využít integrovaného programu zálohování a obnovení (to ale ostatně u každého síťového úložiště).

Pro zálohy podle WD je nutné nainstalovat do počítače aplikaci WD SmartWare. Tu naleznete přibalenou na instalačním médiu, případně lze stáhnout i na stránkách výrobce. Nastavení záloh je velice přehledně graficky zpracováno, ostatně to můžete vidět na screenshotech.

Po instalaci WD SmartWare aplikace prohledá počítač a rozdělí data do skupin podle typu (hudba, filmy, systém), poté prohledá síťové okolí a nabídne dostupná zařízení WD My Book. Zálohovat můžete buďto všechno, nebo pouze vybrané typy souborů.

Na rozdíl od jiných nástrojů nemusíte nastavovat žádný časový plán záloh – po první záloze sama aplikace hlídá změny ve složkách a automaticky je zálohuje. V nastavení pouze nastavujete, kolik verzí souborů se má udržovat (v základu je nastaveno pět verzí zpětně). Pokud byste měli se synchronizací problémy, v nastavení zkuste odškrtnout možnost „Spustit zálohování, když je počítač nečinný“. To má sice za následek větší zatížení systému, nicméně proces je pak mnohem spolehlivější.

Tolik k zálohování obsahu z počítače. Vzhledem k použití jediného pevného disku je však záhodno zálohovat také obsah úložiště. Tyto zálohy se nastavují pro změnu ve webovém rozhraní NASu, konkrétně v záložce „Backups“.

Zálohy síťového úložiště ve WD nazvali „Safepoint“, podle všeho to vypadá, že zálohy probíhají tradičním CIFS/SMB. Při vytváření zálohovací úlohy se NAS rozhlédne kolem sebe a nabídne všechny počítače a úložiště v síti. Po výběru konkrétní stanice jste vyzvání k zadání pověření, dále je vyžádán seznam sdílených složek, ze kterého vyberete tu cílovou.

Dále je nabídnuta možnost automatického zálohování, interval může být denní, týdenní nebo měsíční. Obnova probíhá opět z webového rozhraní, kdy prakticky opačným postupem vyberete umístění zálohy a zvolíte obnovu. Jednoduché, funkční.

 

Ty cloudy

Cloud, jedno z nejčastěji používaných slov marketingových pracovníků. Jednoho dne se objevil a ne a ne zmizet. Co dnes neumí být v cloudu, jako by ani nebylo. Nejinak je tomu i u WD My Book Live, jehož produktové stránky jsou všemi těmi obláčky doslova prošpikovány.

Pokud na zařízení povolíte vzdálený přístup, umožní vám vygenerovat přístup na web wd2go.com, s jehož pomocí si zpřístupníte veškerý obsah umístěný na úložišti i mimo lokální síť, a to bez nutnosti nastavovat router či žádání svého poskytovatele internetu o povolení portů.

Webová stránka slouží pouze jako prostředník mezi vaším počítačem v internetu a úložištěm, data tak stále máte k dispozici pouze vy (nebo tomu alespoň máme věřit) a nemusíte se tak o ně bát. Já se bojím pořád…

Díky velké oblibě chytrých mobilů a tabletů jsou k dispozici i mobilní aplikace WD2Go a WD2Photo, podporované platformy jsou iOS a Android, na Windows Phone 7 se dle poslední módy naprosto kašle (a ani Microsoft s tím nic neudělá).

Na následujících screenshotech se můžete pokochat, jak jsem sám se sebou kolaboroval na tomto textu (moc se mi ho psát nechtělo). Nutno říct, že na první pokus to fungovalo bezchybně a změny provedené na jednom počítači se úspěšně nahlásily i na tom druhém a MS Word obě verze slepil do jedné, aniž by vyloženě poničil obsah.

Napodruhé, když jsem chtěl „zamachrovat“ před jednou slečnou, jak to všechno skvěle funguje, to pro změnu nefungovalo vůbec. Provedl jsem změny na jednom i druhém počítači, obě úspěšně uložil bez jediné výtky. Po dalším otevření jsem nalezl jen jednu verzi. Po příčině jsem moc nepátral (dost možná za to může MS Word, který se koukal zrovna někam jinam), spíš jsem cítil potřebu vás na to upozornit, abyste pak nebyli smutní.

Mobilní aplikace jsem testoval na své překopané „hádédvojce“ s Androidem 2.3.5. Pro spárování úložiště a telefonu je vyžadován klíč, který se dá vygenerovat ve webovém rozhraní úložiště a má platnost dva dny. Klíč je nutné vygenerovat pro každou aplikaci zvlášť. Obě aplikace fungovaly celkem svižně a jednoznačně byly omezené spíše rychlostí internetu (Wi-Fi). U WD2Photo mi dost vadila silná komprese obrázků. Níže naleznete několik screenshotů.

Testy výkonu — FTP, CIFS

 

Testy výkonu

Všechny testy výkonu probíhají s úložištěm připojeným napřímo do počítače s dedikovanou gigabitovou síťovou kartou. Chci se tím vyvarovat problémům s případným nízkým výkonem dalších prvků v síti (router, switch).

Testy slouží k porovnání výkonu jednotlivých polí RAID, dle výsledků lze jednoduše odvodit, jaké pole zvolit. Ačkoliv většinu testů vyhraje nastavení RAID0, nemohu toto nastavení doporučit, při zničení kteréhokoliv disku přijdete o data na všech. Nasazení RAID0 si dovedu představit pouze ve specifických případech (pravidelné zálohování do dalšího umístění, data nenáročná na obnovu, ale existují vůbec taková?).

FTP, CIFS

K testování FTP využívám FileZilla klient, na server a následně z něj se odesílá soubor o velikosti 10 GB. Všechny služby (mail server, web server, multimediální aplikace) jsou vypnuty. FTP bývá pro svou jednoduchost a (relativní) spolehlivost často využíváno pro automatické zálohování.

WD My Book Live 1 TB

Nově pak procházím testy CIFS ještě jednou, tentokrát nepřenáším jediný soubor, ale rovnou celou složku obsahující 46 178 souborů rozesetých ve 4404 složkách o celkové velikosti 3,79 GB. Snažím se tak alespoň částečně přiblížit reálný výkon zařízení v běžném provozu.

WD My Book Live 1 TB

Výsledky ve screenshotech

WD My Book Live 1 TB

WD My Book Live 1 TB

WD My Book Live 1 TB

WD My Book Live 1 TB

ATTO Disk Benchmark, CrystalDiskMark x64 3.0

 

ATTO Disk Benchmark, CrystalDiskMark x64 3.0

Na testování síťových úložišť se dají využít tradiční diskové benchmarky, využil jsem dva velmi oblíbené — ATTO Disk Benchmark a CrystalDiskMark. Každý z nich testuje propustnost trochu jinak, a tak vám nabídnou ucelený obrázek o výkonu.

WD My Book Live 1 TB

WD My Book Live 1 TB

WD My Book Live 1 TB

Výsledky ve screenshotech

WD My Book Live 1 TB

WD My Book Live 1 TB

FTP a CIFS podruhé a dvakrát

 

FTP a CIFS podruhé a dvakrát

Ještě jednou se podívejte na výkon zařízení při přenosu dat pomocí CIFS a FTP, tentokrát však na zařízení budou probíhat dvě operace současně. Cílem je ukázat, jak se úložiště bude chovat při více operacích probíhajících různými směry.

Současné čtení FTP i CIFS

Při tomto testu je ze zařízení čten 10GB soubor ze dvou různých umístění, stahování probíhá současně pomocí FTP (Filezilla) i CIFS (FastCopy).

Současný zápis FTP i CIFS

Při tomto testu je do zařízení nahráván 10GB soubor ze dvou různých umístění, nahrávání probíhá současně pomocí FTP (Filezilla) i CIFS (FastCopy).

WD My Book Live 1 TB

Současný zápis FTP a čtení CIFS

Při tomto testu je do zařízení nahráván 10GB soubor pomocí FTP, přičemž současně dochází ke stahování jiné kopie souboru pomocí CIFS.

Současný zápis CIFS a čtení FTP

Při tomto testu je do zařízení nahráván 10GB soubor pomocí CIFS, přičemž současně dochází ke stahování jiné kopie souboru pomocí FTP.

WD My Book Live 1 TB

Současný zápis a čtení CIFS

Opět stejný scénář, tentokrát komunikaci se zařízením zajišťuje v obou úlohách CIFS protokol (dvě instance programu FastCopy provádějí download i upload souboru z různých umístění).

WD My Book Live 1 TB

Výsledky ve screenshotech

WD My Book Live 1 TB

WD My Book Live 1 TB

WD My Book Live 1 TB

WD My Book Live 1 TB

WD My Book Live 1 TB

 

Verdikt

 

Verdikt

Pokud bych na WD My Book Live měl nahlížet jako na tradiční síťové úložiště, asi bych jej moc nepochválil. Použití jediného pevného disku si říká o průšvih, výkonově se také žádný zázrak nekonal (ani nemohl). Redundanci dat můžete vyřešit zakoupením dvojice těchto zařízení a nastavením vzájemné synchronizace, případně sáhnout po dražším WD My Book Live Duo se dvěma disky v RAID 1.

Pokud ale odhlédnu od škatulky NAS a podívám se na to z širší perspektivy, produkt to rozhodně není špatný. Co víc si obyčejný uživatel s mírnou technickou zdatností může přát, než jednoduché nastavení, spoustu místa na filmy, fotografie a hudbu, navíc jednoduše propojitelné s ostatními zařízeními doma i v internetu?

WD My Book Live 1 TB

Spotřeba celého zařízení se pohybovala v rozmezí 0–10 W. Nejvyšší hodnotu jsem ale naměřil pouze při roztáčení pevného disku, typická hodnota při zápisu byla ještě o čtyři watty nižší. Díky agresivnímu úspornému režimu vám tento hardware elektroměr rozhodně nestrhne.

Dalším aspektem je také cena – v obchodech se dá tento model zakoupit za slušných 3600 Kč včetně daně, přičemž jen hodnota osazeného disku v současnosti může být okolo 2500 Kč s daní. Za něco málo přes tisícovku tak dostanete opravdu slušnou porci muziky.

WD My Book Live 1 TB

+ pasivní chlazení

+ cena

MMF24

+ jednoduché nastavení přístupu

- chybí česká lokalizace