Hlavní navigace

WD jako první nacpalo 6 TB do externího 2,5" disku

16. 5. 2024

Sdílet

Western Digital po dlouhé době představil navýšení kapacity u 2,5" disku. Jeho modely s kapacitou 6 TB jsou nyní největší externí disky na trhu.

Kapacita 2,5" disků se dlouho nezvyšovala a 5 TB bylo mnoho let stropem. Tento formát má využití zejména u externích modelů, kde je stále výrazně levnější než SSD. Právě takové nyní představil WD.

Kapacita 6 TB bude dostupná napříč produktovými řadami, tedy MyPassport, WD Black i SanDisk. Externí disk je výborné zařízení pro přenos většího množství dat i jako doplňkové zálohování (jako doplněk bezpečnějších způsobů).

WD nezveřejnilo další parametry (to se u externích disků bohužel moc nedělá), zato ceny ano. WD MyPassport Ultra stojí 5509 Kč, respektive 5634 Kč ve verzi pro Mac a WD MyPassport přijde na 5056 Kč (5157 Kč pro Mac). Model Ultra se liší tím, že má USB-C a kovové tělo, zatímco MyPassport je plastový s konektorem microUSB-B (široké microUSB).

Herní WD Black P10 (microUSB-B) se prodává za 5308 Kč a SanDisk Professional G-DRIVE ArmorATD (USB-C) stojí 7305 Kč. WD Black je externí disk určený pro rozšíření kapacity herní konzole a SanDisk je odolný externí disk s ochranným rámem a krytím IP54.

KL24

Uvnitř všech bude pravděpodobně stejný interní disk s přenosovou rychlostí 130 MB/s. Je vidět, že si připlácíte zejména za fyzické provedení krabičky či modernější konektor. Drobně i za jablíčko.

zdroj: TZ WD

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.