Hlavní navigace

WD rozšiřuje řadů červených HDD pro NAS o 4TB model a úsporné 2,5" disky

4. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V loňském roce se firma Western Digital rozhodla, že pro potřeby běhu v úložištích typu NAS by bylo dobré uvést speciální řadu pevných disků. Takto vzniklá „červená“ řada, čili disky WD Red, se od modelů pro stolní počítače liší zejména úpravami firmwaru, které zajišťují lepší a spolehlivější chod v režimu RAID (čímž ovšem jejich specifika nekončí). Disky WD Red doposud kapacitou končily na 3 TB; s tím ale nyní Western Digital pohnul a vydává 4TB model (čímž dohání Seagate, tato firma již 4TB disk pro NAS má). Co je ještě zajímavější, na trh nově přijdou i 2,5" modely červených disků pro NAS.

WD Red s kapacitou 4 TB (4 000 787 MB, jako obvykle v dekadických jednotkách) má produktový kód WD40EFRX. Zřejmě se kromě větší „nosnosti“ příliš neliší od ostatních disků v řadě a pravděpodobně pořád používá plotny o kapacitě 1 TB. Vyrovnávací paměť zůstala na 64 MB, mírně vzrostla přenosová rychlost na 150 MB/s – u 3TB modelu se uvádí 147 MB/s. Čtvrtá plotna také zvedla spotřebu na 4,5 z 4,1 W (při čtení/zápise), což je ale na 3,5" docela slušné. Cenu 4TB červeného modelu stanovil Western Digital na 229 USD.

Co se 2,5" disků Red týče, budou vybavené stejným na míru uzpůsobeným firmwarem NASware, jaký mají větší bráškové. Půjde o disky se standardní 9,5mm výškou a dvěma plotnami; dostupné budou dvě varianty o kapacitě 750 GB a 1 TB, a to za cenu 79, respektive 99 USD. WD uvádí rychlost sekvenčního čtení 144 MB/s, paměť cache je zredukována z 64 MB na 16 MB a rychlost rotace uvedena není. Disky se připojují přes tradiční rozhraní SATA 6 Gb/s. Ačkoliv tato úložiště asi můžete osadit i do přenosného počítače, jejich smyslem je pochopitelně stále služba v externích boxech a NAS.

 

Disky menšího formátu pochopitelně nabídnou nižší spotřebu: 1,4 W při čtení či zápisu, 0,6 W při nečinnosti a 0,2 W při uspání. Záruka je jako u 3,5" modelů tříletá, pohled do specifikací vám také řekne, že výrobce udává stejnou průměrnou dobu mezi poruchami (milion hodin). Disk má však také papírově vydržet dvojnásobek (600 000) cyklů aktivace/zaparkování hlaviček, což bude mít nepochybně původ v tom, že použitá konstrukce pochází z disku pro notebooky.

KL24

Uvedení 4TB modelu 3,5" WD Red v těchto dnech zapadá do uniklé roadmapy pevných disků Western Digital, která se na internetu objevila v prosinci (decembri) loňského roku. Podle tohoto dokumentu by společnost měla navíc již někdy v čtvrtém kvartále letoška uvést rovnou 5TB model červené řady (WD50EFRX). Pokud by se toto načasování potvrdilo, jednalo by se o poměrně agresivní a zároveň pozitivní krok. Brzký příchod 5 TB pevných disků by totiž konečně trochu napravil chabý pokrok v oblasti magnetických úložišť v době od thajských záplav v roce 2011.

Zdroj: Western Digital (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?