Hlavní navigace

WD (snad omylem) doporučuje vyměnit některé disky po třech letech

13. 6. 2023

Sdílet

 Autor: Cnews.cz
Western Digital si koleduje o další kauzičku. Uživatelé některých disků WD hlásí, že jim systém doporučil disk vyměnit, i když mu nic není.

Problémovou hlášku dostali uživatelé mající disky od WD v NASu od Synology. Ten je ale ubezpečil, že nepochází od něj, ale přímo od WD. Konkrétně ze systému WDDA. Western Digital Device Analytics je jakási nadstavba pro S.M.A.R.T., jakou má třeba i Seagate.

Problém je, že tuhle hlášku zřejmě nedostanete při zjištění reálných problémů, ale jen při dosažení stáří (provozu) disku v délce zhruba tří let. Což je u NASu často i po skutečných třech letech. Stejně dlouhá je shodou okolností i záruka některých těchto disků, ale třeba Red Pro mají záruku 5 let.

„Disk nashromáždil velký počet hodin zapnutí za celou dobu životnosti. Zvažte prosím brzkou výměnu disku.“ „The drive has accumulated a large number of power on hours [throughout] the entire life of the drive. Please consider to replace the drive soon.“ Tak tuhle matoucí zprávu dostali uživatelé NASů, kde se zpravidla uchovávají cenná data.

WDDA je jen S.M.A.R.T. v jiném kabátku

Doporučení vyměnit disky jen na základě jejich stáří není v pořádku. Může to působit jako snaha přimět zákazníky ke koupi nového zboží v době, kdy to ještě není potřeba. WD se k problému zatím nevyjádřilo.

Podle Synology lze systém WDDA zakázat přímo v DSM (operační systém Synology). Například v NASech od QNAPu ještě WDDA podporovaný není. WDDA zřejmě není nic jiného než S.M.A.R.T. v trochu jiném kabátku. Nemusíte na něj brát ohled. Přesto je zmíněné chování matoucí, zvláště u zařízení obsahující vaše data.

WT100

Systém WDDA podporují navíc jen některé disky z řad WD Red, Red Pro a Purple. O které modely disků jde, lze zjistit u Synology. Mělo by jít o modely s čísly končícími na –13 až –21, které pracují na systémech DSM 7.0, DSM 7.1 a DSM 7.2. V novějších modelech s novým DSM však již WDDA zahrnuta není.

WD mělo již dříve kauzu kvůli diskům s technologií záznamu SMR (1, 2) a zaplatilo za to 2,7 milionu dolarů.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.