Hlavní navigace

WD uvádí 8TB SSD. S plným výkonem pro velké herní knihovny a pořád s poctivou pamětí TLC

17. 7. 2024

Sdílet

WD Black SN850X
Zdroj: Western Digital
Highendová SSD Black SN850X už má firma WD v nabídce hodně dlouho, teď k nim ale přidá verzi s kapacitou 8 TB. Ta plně zachová jejich výkon i životnost, nemá v sobě totiž horší QLC NAND, ale pořád standardní čipy se zápisem TLC.

Pro ty, kdo nestrpí v počítači mechanické disky, ale současně se nechtějí uskrovňovat s úložným prostorem, se na trhu objevuje jedno potenciálně zajímavé SSD. Western Digital totiž uvádí 8TB verzi svého výkonného NVMe modulu WD Black SN850X. To je rychlý PCIe 4.0 ×4 modul a jeho 8TB verze je stále založená na paměti TLC NAND (oproti jiným 8TB modelům, které někdy už používají QLC), takže by měla mít špičkový výkon třeba pro herní knihovnu.

Western Digital moduly i přímo prezentuje, je na nich napsáno WD_Black SN850X Game Drive. WD Black SN850X je zatím nejvýkonnějším SSD této řady pro PC, protože WD zatím nevydala žádné moduly s rozhraním PCIe 5.0. Nová 8TB verze by snad měla používat stejný řadič s rozhraním PCIe 4.0 ×4 (který je přímo interně vyvinutý firmou WD, jde o osmikanálový highendový řadič s mezipamětí DDR4). Western Digital potvrzuje, že i 8TB modul stále používá paměti TLC NAND, což je nejdůležitější zpráva. Jde patrně o 112vrstvou 3D NAND generace BiCS 5.

Výkon je uváděný prakticky stejný jako u 2TB a 4TB verze. Modul má dosahovat rychlosti sekvenčního čtení až 7200 MB/s a sekvenčního zápisu (do pseudo-SLC cache) až 6600 MB/s (2TB a 4TB verze mají uváděno 7300 MB/s a 6600 MB/s). V náhodném přístupu pak má být dosahováno až 1 200 000 IOPS jak při čtení, tak při zápisu.

WD Black SN850X

WD Black SN850X

Autor: Western Digital

Záruka modulů je pětiletá, s poměrně standardní garancí přepisovacích cyklů. Pro 8TB modul je uváděno, že zvládne 4800 TB celkového zápisu. Je to dvojnásobek toho, co je uvedeno u 4TB verze a odpovídá to dnes typickým 600 cyklům na jednu buňku. Reálně to pravděpodobně bude víc, samozřejmě.

Gigabyte vrací na trh SSD s pamětí SLC. Mají 180× lepší životnost než běžné disky Přečtěte si také:

Gigabyte vrací na trh SSD s pamětí SLC. Mají 180× lepší životnost než běžné disky

Modul má jinak standardní provedení M.2 2280 a dá se koupit jak s pasivním chladičem, tak samostatně pro osazení do desky, která má vlastní chladič, nebo do notebooku.

Cena není ovšem nijak nízká, oficiální „doporučená částka“ je 850 $ za 8TB modul bez chladiče, případně 900 $ za verzi s chladičem, což se moc nevyplatí (kvalitní pasivní chladiče seženete za zlomek). U nás by základní cena odpovídala po připočtení DPH částce 23 750 Kč nebo 941 €. V našich e-shopech ale zatím tyto moduly nejsou.

KL24

WD Black SN850X

WD Black SN850X

Autor: Western Digital

Ovšem zde je třeba říct, že u SSD většinou platí, že výrobci při vydání ohlásí dost nadsazené ceny, aby pak v praxi v obchodech moduly byly celkem rychle k mání za lepší a konkurenceschopnější ceny. Takže i zde se snad dá doufat, že se toto SSD bude eventuálně dát sehnat za přijatelnější částky, byť nikdy to asi nebude úplná láce ani konkurenceschopné s cenou za gigabajt, kterou dostanete s HDD.

Brzo se budou dát koupit SSD moduly s kapacitou 16 TB. Špatná zpráva je, že vyžadují QLC Přečtěte si také:

Brzo se budou dát koupit SSD moduly s kapacitou 16 TB. Špatná zpráva je, že vyžadují QLC

Zdroje: WD, Tom’s Hardware

Byl pro vás článek přínosný?