Hlavní navigace

WD VelociRaptor VR150 otestován

22. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jeden z prvních engineering samplů od Western Digitalu získal server TechReport, který recenze disků opravdu umí, a VelociRaptor je ještě lepší, než jsem podle specifikací čekal. VelociRaptor exceluje jak přenosových rychlostech (předčí disky s dosud nejvyšší hustotou zápisu), tak v přístupové době (vede i nad 74GB Raptorem) a navzdory vysokým otáčkám (10 000 za minutu) patří spíše mezi ty tišší (při seeku řekněme do průměru) a ještě má vůbec nejnižší spotřebu.

Celý test si určitě nenechte ujít, najdete jej přímo v tomto článku TechReportu.

V každém případě má už tak legendární Raptor ještě lepšího nástupce a koncept malého 2,5" disku s malými hustými plotnami vloženého do 3,5" chladiče zřejmě oslaví úspěch. Co na tom, že zaplatíte zase pětkrát více za 1 GB prostoru, VelociRaptor se stejně stane povinností hardwarových nadšenců.

Ještě vám dlužíme oficiální tiskovku WD k VelociRaptorovi:

Společnost WD® představuje největšího a nejrychlejšího „raptora“ – pevný disk WD VELOCIRAPTOR

Pevný disk nové generace WD VelociRaptor s rychlostí otáčení 10 000 ot./min je o 35 procent rychlejší a dvakrát větší než předchozí král na poli výkonu

LAKE FOREST, KALIFORNIE/PRAHA – 22. dubna 2008 Společnost WD® (NYSE: WDC) oznámila, že zahájila dodávky pevných disků WD VelociRaptor z nové generace řady pevných disků „Raptor“ s rychlostí otáčení 10 000 ot./min a rozhraním SATA. Nový pevný disk WD VelociRaptor je navržen na platformě disků serverové třídy a je upraven speciálně pro počítačové nadšence využívající počítače PC a Mac® a pro profesionální pracovní stanice. Pevný disk WD VelociRaptor  je předurčen k tomu, aby se pro tyto uživatele stal novým výkonnostním favoritem. Přichází s dvojnásobnou kapacitou a 35procentním nárůstem výkonu oproti předchozí generaci.

Pevný disk WD VelociRaptor, pochází z rodové linie disku WD Raptor, nejpopulárnějšího pevného disku těch, kdo hledají  vysoký výkon a  požadují dokonalý pevný disk s rozhraním SATA. Je postaven na mechanických základech disků serverové třídy a dokáže směstnat 300 GB ukládací kapacity do formátu 2,5 palce. Pevný disk WD VelociRaptor o rozměru 2,5 palce je uzavřen v pouzdru IcePack, 3,5 palce širokém instalačním rámečku se zabudovaným chladičem – díky této úpravě lze disk namontovat do standardní 3,5 systémové pozice a udržovat jej mimořádně chladný, v případě montáže do vysoce výkonné skříně pro osobní počítače.

 „Poptávka po stále vyšším výkonu PC neustále roste a společnost WD je se svým diskem WD Raptor v této kategorii na předním místě. Pevné disky WD VelociRaptor jsme vytvořili proto, abychom počítačové nadšence uvedli do nové éry ukládacího výkonu počítačů PC a Mac a uspokojili jejich nenasytný hlad po výpočetní rychlosti,” uvedl Tom McDorman, viceprezident a ředitel divize serverových produktů společnosti WD. „Nový pevný disk WD VelociRaptor přináší nejvyšší výkon a spolehlivost ze všech pevných disků s rozhraním SATA, které jsou dnes na trhu.”

 WD VelociRaptor je dalším krokem k zákazníkům, kteří hledají co nejvyšší rychlost. Stejně jako u ostatních pevných disků WD je nejvyšší prioritou pozornost věnovaná detailům u funkcí, výkonu a spolehlivosti. Nový pevný disk WD VelociRaptor se vyznačuje následujícími vlastnostmi:

Brutální rychlost – Tyto pevné disky, stavějící na výkonu disků WD Raptor, s rychlostí otáčení 10 000 ot/min., přenosovou rychlostí 3 Gb/s a 16 MB vyrovnávací paměti přinášejí omračující výkon.

Neotřesitelná spolehlivost – Jsou navrženy a vyrobeny podle kritických standardů serverové třídy, aby přinášely spolehlivost v prostředích s vysokým zatížením. Tyto pevné disky splňují požadavek na spolehlivost 1,4 miliónu hodin MTBF a mají nejvyšší míru spolehlivosti za všech pevných disků s rozhraním SATA.

Instalační rámeček IcePack – Pevný disk WD VelociRaptor o rozměru 2,5 palce je uzavřen v instalačním rámečku serverové třídy se zabudovaným chladičem, který tento malý a výkonný pevný disk udržuje mimořádně chladný při montáži do vysoce výkonné skříně pro osobní počítače.

Technologie RAFF (Rotary Acceleration Feed Forward) - Optimalizuje provoz a výkon v prostředích se zvýšenými vibracemi, například ve skříni s více disky.

Technologie SecurePark – Parkuje záznamové hlavy mimo povrch pevného disku při jeho roztáčení, zastavování a když je vypnutý. Tím je zajištěno, že záznamová hlava se nikdy nedotkne povrchu disku, což zvyšuje dlouhodobou spolehlivost a zvyšuje ochranu pevného disku při přenášení skříně.

Dostupnost a cena

Pevné disky WD VelociRaptor (model WD3000GLFS) budou na konci dubna dostupné ve vysoce výkonných herních osobních počítačích ALX společnosti Alienware. Při jejich uvedení společnost Alienware nabídne maximální výkon se dvěma pevnými disky WD VelociRaptor o kapacitě 300 GB zapojenými v konfiguraci RAID 0, viz www.alienware.com.

Pevné disky WD VelociRaptor budou od poloviny května dostupné u vybraných distributorů a prodejců. Výrobcem doporučená prodejní cena (MSRP) pevného disku WD VelociRaptor 300 GB činí 299,99 USD. Další informace o pevných discích WD VelociRaptor naleznete na webové stránce společnosti na adrese http://www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=459.

CS24

 

Autor článku