Hlavní navigace

WD zruší pevné disky řady Green, HDD s 5400 RPM budou nově tvořit řadu Blue

30. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pevné disky zelené řady WD Green existují na trhu nějakých osm let. Přišly zhruba v době, kdy se začalo více dbát na spotřebu, ale třeba i hlučnost počítačů, takže HDD s rychlostí 5400 otáček za minutu, dříve odsuzovaná pro pomalost, zase získala popularitu. Pokud jste tyto disky rádi používali, čekají vás změny. Po letech totiž Western Digital tuto třídu disků opustí a zelené disky ze svého barevného spektra vypustí.

WD jejich konec už oznámilo i oficiální tiskovou zprávou, nicméně fakticky nejde o konec těchto disků jako hardwaru. Ačkoliv byla totiž pohřbena řada Green, ve skutečnosti je v truhle spíše řada Blue, byť tyto disky se budou prodávat nadále. WD se totiž rozhodlo, že má produktových typů ve spotřebitelské sféře moc. Doposud šlo o černé disky Black se 7200 otáčkami, představující ty nejvýkonnější modely, pak modré Blue taktéž se 7200 otáčkami, které mají být pro lowend za levné ceny a konečně zelenou řadu, která jede jen na 5400 otáčkách.

Takto vypadal disk řady WD Green
Takto vypadal disk řady WD Green

Toto se nyní zjednoduší na dvě řady, zůstanou jen disky Black a Blue. Ovšem zdá se, že pod značkou Blue se teď bude prodávat to, co byly doposud disky řady Green. Pravděpodobně tedy takové disky Blue také budou zařízení s 5400 otáčkami. Tím by se tato řada více odlišila od Blacků, kterým dosud byla hardwarově poměrně blízko. Rozdělení mezi nimi bylo dřív zejména v nabízených kapacitách, kdy Blue byly malé a Black velké disky. I když je také možné, že v budoucnu WD všechny 3,5" disky sjednotí na 7200 otáčkách, 5400otáčkové zruší a jejich angažmá v řad Blue by tím pádem bylo jen dočasné.

Snížená rychlost rotace by znamenala, že takové disky prodávané v řadě Blue budou méně výkonné a něco méně způsobilé pro běh operačního systému. Zpomalení rychlosti rotace (zde o čtvrtinu) sebou nese snížení sekvenčních přenosových rychlostí, ale také zhoršení přístupových dob a tedy zpomalení v náhodném přístupu („IOPS“).

A takto poté, co jej výrobce přeseunul pod značku WD Blue
A takto poté, co jej výrobce přeseunul pod značku WD Blue

 

Tento krok nepřišel úplně jako blesk z čistého nebe – již myslím v září se začaly jisté indicie objevovat, na trhu v Asii se ukázaly disky identické s dřívějšími zelenými, avšak již nesoucí štítky řady Blue. Tyto přebarvené nové disky Blue budou mít rovněž produktové kódy převzaté od řady Green, jen na konci bude písmeno X nahrazeno písmenem Z (WD uvádí jako příklad kód WD60EZRX, jenž se změní na WD60EZRZ). To by také asi mělo umožnit poznat, jestli kupujete už takovýto „poreformní“ model, nebo starší Blue z doby před touto změnou.

 

KL24

Toto přeznačování se již projevilo, a to i v našich obchodech, kdy se již v cenících vyskytují třeba 5–6TB disky Blue. To jsou právě přejmenované Greeny, v modré řadě se takovéto kapacity původně nevyskytovaly.

Zdroj: Western Digital

Byl pro vás článek přínosný?