Hlavní navigace

We Want QWERTY. Češi chtějí přesvědčit výrobce, že HW klávesnice má smysl

26. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ne všichni holdují velkým dotykovým displejům na smartphonech, ale pro pohodlnější psaní vyžadují plnohodnotnou hardwarovou klávesnici, ideálně výsuvnou QWERTY. Jenže takové se už moc nedělají. Podle Heuréky je na trhu jen osm chytrých telefonů splňující tento předpoklad, ale všechny jsou se starými nebo mrtvými systémy: Maemo 5, Android 2.3, Bada či Windows Mobile.

HTC Desire Z
HTC Desire Z, jeden z posledních velkých smartphonů s QWERTY (foto: HTC)

Programátor Radim Krslička a webdesignér Petr Gottwald proto sepsali petici, která má výrobce přesvdčit, aby telefony s QWERTY nadále vyráběli. Pokud jste stejného názoru, na adrese we-want-qwerty.com ji můžete také podepsat. V době publikace zprávy měli autoři zatím jen 43 podpisů.

Většina dnešních chytrých mobilů, byť jsou nabité funkcemi, mají pouze dotykový displej. Což v mnohých případech je velmi nepohodlné oproti klávesnici. Vzpomínáte na mobil Nokia E61? To psalo jinak, mnohem lépe. Dotykové displeje se za krátký čas opotřebují a jsou pro práci nepoužitelné, je vidět každý škrábanec a dotek na displeji. Již 2 roky jsme neviděli na evropském trhu žádný mobil, který by disponoval plnohodnotnou vysouvací klávesnicí. Zcela jistě je to pro psaní lepší než se strefovat do písmenek na displeji. Výrobci se přizpůsobili modernímu in trendy dotykových displejů, ale neuvědomují si, že mobil nechce každý jen na hraní a focení, ale ke skutečné práci, kdy potřebuje napsat e-mail, zprávu či být ve spojení pomocí chatu,“ píšou iniciátoři akce.

 

KL24

Osobně si myslím, že signatáři moc šancí nemají. Petice je i v angličtině, takže má oslovit uživatele ze všech zemí, ale velcí výrobci mají určitě černé na bílém, že tenkých dotykových placek zkrátka prodají více. To rozhoduje. Třeba je to však příležitost pro menší firmy. Vyrobit telefon s Androidem přece (s nadsázkou) dokáže každý druhý Asiat. Potenciálně jde o neukojený milionový trh.

PS: Autoři se zmiňují o situaci v Evropě. V USA se QWERTY úplně nevzdává například Motorola. Její Photon Q lze stále považovat za moderní telefon.

Byl pro vás článek přínosný?