Hlavní navigace

Weblock: konečně prohlížeč pro děti

2. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V dnešní době má většina domácností počítač s přístupem k Internetu. To znamená pro děti mnohé, především mají od mala přístup k rozsáhlým informačním databázím – za předpokladu, že je od počítače nevyháníte. Jenže pak tu máme také sociální sítě, které navštěvují stále mladší jedinci. Vliv na jejich vývoj může být různý, stejně tak mají děti prostřednictvím počítače a Internetu přístup k webům s dost pochybným obsahem.

Těžko se divit těm rodičům, kteří se rozhodnou své potomstvo aspoň do určitého věku před celosvětovou počítačovou sítí chránit. Jenže úplná izolace je málokdy řešením. Možná tak nouzovým řešením. Pokud se v Internetu orientujete, sami víte nejlépe, ke kterým stránkám byste svým potomkům povolili přístup. Tady už ale narážíte na problém špatné spolupráce s běžnými prohlížeči, pohodlnější a efektivnější je zkusit specializovaný produkt.

Když se podíváte na Weblock, zjistíte, že docela pěkně vyřeší valnou většinu problémů, které v souvislosti s dětmi surfujícími a Internetu vznikají. Nenechá uživatele potulovat se zdaleka všude, navíc kontroluje dobu strávenou před obrazovkou. Nelze ani příliš zpochybnit jeho přívětivost vůči mladším jedincům. Svým ratolestem tudíž můžete zařídit řízený pobyt na Internetu, který se nemá šanci zvrhnout směrem, jakým byste nechtěli. Unikátní prohlížeč stáhnete z www.weblockforkids.com.

Instalace

Tradičně si musíte projít instalací, která nehraje tak docela fér. Konkrétně tahle se vám pokusí na plochu přidat pár zástupců, které jste si nevyžádali.

Nejdřív ovšem musíte odsouhlasit licenční podmínky.

V tomto bodě můžete zrušit instalaci zmíněných zástupců.

Jejich instalaci lze zabránit ještě v další obrazovky, klepnutím na Cancel u Icon shortcuts.

Prohlížeč se dvěma prostředími

To, co uvidíte po spuštění programu, není ani tak prostředí pro děti, jako spíše administrační rozhraní pro vás, rodiče. Zde se bohužel budete muset poprat s angličtinou. Vaše děti by ovšem s používáním prohlížeče neměly mít problém. To uvidíte dále.

Jednoduchý a barevný obrázek na pozadí to říká jasně: starší nemají nárok. Ostatně ani důvod, byť v tomto prostředí lze stránky také prohlížet. Pokud by vás zajímalo, co za vykreslovací jádro program používá, jde o Trident z Internet Exploreru. IE byste tedy měli mít v počítači také, jinak vám Weblock nebude fungovat.

V nástrojové liště jste si jistě všimli tlačítka Enter Kid Mode. To je vstupenka do dětského koutku. Rovnou si ukážeme, jak režim prohlížení pro děti vlastně vyhlíží. Na rozdíl od administračního prostředí se aplikace přepne do celoobrazovkového režimu, máte tak navíc jistotu, že děti z prohlížeče omylem neutečou. Nedostanou tak moc šancí vám v počítači nadělat binec.

K dispozici pak mají to nejzákladnější ovládání. Mohou se navigovat zpět a vpřed, případně se přepnout zpátky na domovskou stránku. Ta má podobu jakéhosi jednoduššího Rychlého přístupu. Obsahuje tedy odkazy na vybrané stránky, ovšem jen vy určujete, co za weby se zde objeví. Adresní řádek tu pochopitelně úplně chybí. Děti se tudíž mohou pohybovat ve značně omezeném prostoru, jehož hranice stanovujete vy.

Z tohoto celoobrazovkového režimu se sice dá utéct, protože tlačítko pro ukončení se nachází v nástrojové liště. A vzhledem k celkovému počtu ovládacích prvků si jej těžko nevšimnete. Jenže můžete nastavit heslo, bez něhož se prohlížeč neukončí. To slouží jako vaše pojistka.

Administrační prostředí pro rodiče

Přesuňme se nyní do rozhraní pro rodiče. Stránku do aplikace přidáte nejsnáze tak, že klepnete na Add website (tlačítko výmluvně značkuje znaménko plus). Dříve ovšem zadejte do adresního řádku web, který byste svým potomkům rádi zpřístupnili. Druhé políčko slouží pro hledání, využít jej můžete přirozeně také. My jsme na zkoušku zadali adresu www.alik.cz.

Když se nyní pokusíte stránku přidat, bude vám nabídnuto několik předvoleb. Kromě názvu (Name) a adresy (URL) musíte vybrat náhled, který se posléze bude ve variaci na Rychlý přístup ukazovat. Nejjednodušší je zaznamenat stránku v celé její kráse. U Icon tedy ponechte Take a screenshot a klepněte na Capture.

Web se opět načte a pak stačí obraz sejmout (Take Screenshot). Pravděpodobně vám nebude vadit, aby mohli děti navštěvovat celý portál. Pokud ano, po návratu do okna Add a website se zaměřte na sekci Filtering. Allow pages on subdomains třeba umožňuje procházet stránky subdomény. Když tuhle možnost zakážete, nehnete se z hlavní domény – v našem případě jde o alik.cz. Nemohli byste pak přejít na subdomena.alik.cz.

Až budete se vším spokojeni, stránku přidejte klepnutím na Ok. Okamžitě se objeví v hlavním okně. Tam vidíte náhled toho, co přesně se bude ukazovat vašim dětem – to zahrnuje povolené stránky i barevný obrázek na pozadí. Uložené odkazy lze samozřejmě spravovat, v tomto případě zase musíte vybrat Manage websites. Adresy můžete odebírat po jedné (Remove), nebo je klidně vymažete všechny najednou (Remove All).

Restrikce mohou být tvrdé

V poslední fázi si představíme nastavení aplikace. To je také důležité, hned v úvodu například zjistíte, že zde můžete přidávat uživatelské profily (karta Users). V praxi to znamená, že můžete nastavit profil každému potomkovi zvlášť. Zvolte mu jméno a pokračujte klepnutím na Add.

V Preferences konečně můžete zadat heslo, které pro změnu zastane roli výstupního lístku. Pokud si rádi hrajete na policii, zapněte zaznamenávání povolených (Log Allowed URLs) nebo blokovaných adres (Log Blocked URLs).

Ve třetí kartě se dostanete k pozadí, které napodobeninu Rychlého přístupu oživuje. Buď zvolte některý z nabízených obrázků, nebo si vyberte barvu, která pozadí jednolitě vyplní.

MMF24

Konečně se dostáváme k důležitému prvku Weblocku. Aby vám děti netrávili na webu celý den, je vhodné jim přidělit spravedlivý denní limit. Povolte předvolbu Session limit a v minutách určete, jak dlouho se váš potomek může na obrazovku dívat. Vhod přijde automatické spuštění prohlížeče v dětském režimu (Start in Kid mode), takže se administrační okno úplně přeskočí. Poslední políčko označte, pokud chcete, aby platilo heslo, jež jste nastavili dříve.