Hlavní navigace

Webové aplikace pro desktop? Vyzkoušejte Mozilla Marketplace

12. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud si myslíte, že všemožných katalogů s aplikacemi je až moc, máme pro vás špatnou zprávu. Mozilla chystá vlastní. Google má svůj katalog webových aplikací a doplňků pro Chrome, vlastní pokus nedávno představil dokonce už i Facebook. K tomu připočítejte katalogy v operačních systémech, aplikace můžete nakupovat jak u Applu, tak u Microsoftu. Různé katalogy nabízí různé typy aplikací, všeobecně nicméně jde o aplikace, takže do jisté míry si všichni lezou do zelí. Samozřejmě, že webové aplikace jsou především záležitostí prohlížečů, zatímco jinde naleznete nativní programy pro danou platformu.

Tip: Pohled na webové aplikace, jejich současnost, budoucnost a význam

Katalogů nicméně existuje dost a Mozilla zahájila zkušební provoz vlastního obchodu, který se nazývá originálně Marketplace. Celým jménem Mozilla Marketplace. Co také vymýšlet, že? Pokud vás zajímá, přejděte na adresu marketplace.mozilla.org. Obsah nicméně není tak docela zaměnitelný. Mozilla totiž nabízí také webové aplikace, které běží v desktopových operačních systémech. Když si takového zástupce nainstalujete, tváří se jako běžný nativní program, v podstatě nemáte šanci na první pohled rozeznat rozdíl. Na pozadí všech těchto aplikací jsou ovšem webové technologie, takže není problém je rozběhat jak pod Windows, tak v Linuxu nebo OS X.

 

Abyste webové aplikace mohli používat jako nativní, musíte mít rovněž prohlížeč, který je podporuje. Podpora se nyní propracovala do nočních sestavení Firefoxu. Aktuální stabilní řada vám tedy bude k ničemu; pokud chcete Mozilla Marketplace a programy v něm vyzkoušet, stáhněte si noční sestavení prohlížeče z nightly.mozilla.org. Na úrovni těchto raných verzí se aktuálně nachází šestnáctá řada Firefoxu. Dojem z webových aplikací pro desktop umocňuje fakt, že se odinstalovávají normálně přes panel Přidat nebo odebrat programy. Jinak běží ve vlastním procesu a okně.

 

Pro srovnání, Internetový obchod Chrome funguje na jiných principech. Google chce, aby všechny webové aplikace primárně běžely pod jednou střechou, tedy rovnou v prohlížeči. Chrome přesto obsahuje funkci, díky které můžete webovou aplikaci připnout na plochu. Ta se posléze rovněž spouští ve vlastním okně a procesu, chová se tedy velmi podobně jako aplikace z Mozilla Marketplace.

MMF24

Mozilla Marketplace (momentálně) vyžaduje přihlášení Přihlášení skrze BrowserID Mozilla Marketplace Mozilla Marketplace v angličtině  Detail aplikace Instalace aplikace Aplikace byla nainstalována, zástupce najdete na ploše a v nabídce Start Zástupce najdete také v nabídce Start Aplikace se odinstalovává jako každý jiný program

Zdroj: Jason Smith