Hlavní navigace

Webové prohlížeče na minibooku: Arora

10. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vznik tohoto prohlížeče je opravdu zajímavý: původně se vůbec nemělo jednat o webový prohlížeč určený pro běžné použití, ale pouze o demo na ukázku možností programátorské QT knihovny. Tuto ukázku její původní autor Benjamin C Meyer dále vyvíjel pod názvem Arora. Tento prohlížeč je v současnosti k dispozici ve verzi 0.7.1 a lze jej nainstalovat na počítače s operačními systémy Windows, Mac OS X nebo Linux. V mnoha linuxových distribucích je běžnou součástí balíčkovacích systémů.

Ptáte se, proč zkoušet nový prohlížeč? Arora je postavená na jádře WebKit, který najdete také v prohlížečích Safari nebo Google Chrome a dokáže být dobrou alternativou pro ty uživatele, kterým nevyhovuje vzhled a náročnost Safari a u Chrome naopak postrádají doplňkové funkce.


Nejdříve kliknete, až poté uvidíte flash

Aktuální verze je dostatečně stabilní pro běžné použití, stránky vykresluje rychle a s nízkými nároky na výkon počítače. Nabízí základní celoobrazovkový mód s neskrývající se horní lištou, pokročilého správce stahování a výborně řešený nástroj pro monitorování sítě a veškeré aktivity prohlížeče.

Vyšší výdrž na baterie dosáhnete díky funkci, která spouští flash animace na webové stránce až po klepnutím myší na příslušný element - do té doby se animace nenačítá (tedy šetří přenesená data) ani nespouští (a šetří tak operační paměť i výkon procesoru a tím i spotřebu elektrické energie). Implementována je také podpora pro OpenSearch, jejíž prostřednictvím si můžete vytvořit vlastní správce vyhledávání. Prohlížeč se stále vyvíjí a informace o nových funkcí můžete sledovat také na oficiálním vývojovém blogu (arorabrowser.blogspot.com).


Inspektor v akci

CS24

Prohlížeč Arora jsem si velmi oblíbil a v poslední době na mém mininotebooku v podstatě plně nahradil doposud preferovanou Operu. A to především díky funkci ClickToFlash, jejíž alternativu nabízí Opera pouze oklikou přes zakázání všech zásuvných modulů. Dejte tedy Aroře také šanci.

Testy a rychlosti

Kompatibilita Acid1 100
Kompatibilita Acid2 100
Kompatibilita Acid3* 98
Kompatibilita CSS Selectors** 574
SunSpider JavaScript Benchmark 2 036 ms
UA Profiler*** 8
Počet připojení na jeden server 6
Počet všech připojení 60
Paralelní zpracování skriptů ne
Paralelní zpracování CSS ano
Přednačítání odkazů ne
Podpora GZIP komprese ano
Podpora Full-screen režimu ano
Možnost zobrazení záložek ve full-screen režimu ne
Plynulé skrývání zálože ve full-screen režimu ne

* maximum je 100 bodů
** maximum je 578 bodů
*** maximum je 11 bodů