Hlavní navigace

Webové prohlížeče na minibooku: Google Chrome

20. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vlastnosti, kompatibilita, vlastnosti

Google Chrome je webový prohlížeč typu open-source, jehož účelem je podporovat rychlost a stabilitu webových aplikací a vyhledávání. Aktuálně je k dispozici pro systém Windows XP s aktualizací Service Pack 2 nebo novější a pro systém Windows Vista. Verze pro systémy Mac a Linux jsou ve vývoji a existuje ve vývojových verzích.

Prohlížeč je založen na open source jádře WebKit, jeho User-Agent se hlásí pod jádrem Mozilla. Pro Windows je dostupný ke stažení od 2. září 2008 ve 43 jazycích včetně češtiny. V desktopové verzi nabízí standardní funkce (změnu velikosti písma, záložky, správu hesel, podporu více jazyků, kódových sad včetně UTF-8, jednoduchou JavaScriptovou konzoli a průzkumník DOM struktury a další).

Zajímavým rysem je možnost přejít do tzv. anonymního režimu - po práci v něm se vymaže historie prohlížení, historie vyhledávání, soubory cookie. První stabilní verze byla vydána 11. prosince 2008. V prosinci roku 2008 se Google Chrome dostal na čtvrté místo v užívanosti, po Internet Exploreru, Mozille Firefox a Safari.

Google Chrome je nyní k dispozici ve dvou verzích: stabilní verzi 1.0.154.65 a vývojové betaverzi 2.0.172.27.

Chromium je open source projekt stojící za Google Chrome a je vydávaný pod BSD licencí. Funkčně se s Chrome shoduje, ale používá mírně odlišné logo. Existuje také derivát Chromu nazvaný Iron, jehož tvůrci slibují odstranění všech užitečných Google funkcí.

Technologicky je Google Chrome o generaci před konkurenčními prohlížeči. Jeden příklad rozdílného návrhu za všechny: každá záložka prohlížeče je spuštěna jako samostatný proces a jádro prohlížeče se stará o to, aby neaktivní záložky měly nastaveny prioritu nižší, než operační systém a ostatní aplikace, naopak aktuální záložka má prioritu vyšší. Výhoda? Obrovská: můžete mít otevřeno třeba padesát záložek, na všech náročný flash a operační systém ani prohlížeč se nezpomalí ani o kousek. Zkuste to samé v Safari/Opeře/IE/Firefoxu a užijete si výrazného zpomalení do sytosti.

Podobných vychytávek na systémové úrovni je v Google Chrome více, a to nehovořím o integrovaných funkcích, jako je podpora Google Gears přímo na úrovni jádra prohlížeče (díky čemu funguje Gmail nebo Google Docs rychleji a dokonce offline nebo například automaticky akceleruje administraci webových stránek postavených na systému Wordpress).

Google Chrome je zkrátka napsán úplně jinak - tak, jak by měl prohlížeč v 21století vypadat. Ostatní konkurenti sice umění renderovat stránky (skoro) stejně rychle, ale při masivním zatížení při více otevřených záložkách již nestíhají i na nejsilnějších mašinách, právě z důvodu oddělení procesů a jejich priorizace.

Můžete si to sami zkusit: vyberte si různé prohlížeče. Na deseti záložkách spusťte přehrávání YouTube videa, nechte přehrávání běžet a v jedenácté záložce spusťte například javascriptový benchmark. Zatímco u Chrome v podstatě nezměříte žádné zpomalení, u ostatních budete rádi, když test doběhne.

Testy a rychlosti

  verze 1.0.154.65 verze 2.0.172.27
Kompatibilita Acid1 100 100
Kompatibilita Acid2 100 100
Kompatibilita Acid3* 79 98
Kompatibilita CSS Selectors** 578 578
SunSpider JavaScript Benchmark 2 750 ms 2 092 ms
UA Profiler*** 8 9
Počet připojení na jeden server 6 6
Počet všech připojení 59 60
Paralelní zpracování skriptů ne ne
Paralelní zpracování CSS ano ano
Přednačítání odkazů ne ne
Podpora GZIP komprese ano ano
Podpora Full-screen režimu ne ano
Možnost zobrazení záložek ve full-screen režimu ne ne
Plynulé skrývání záložek ve full-screen režimu ne ne

* maximum je 100 bodů
** maximum je 578 bodů
*** maximum je 11 bodů

Postřehy z používání na minibooku

Zkušenosti na mininotebooku

Právě díky výše zmíněnému je Google Chrome téměř ideálním prohlížečem pro nasazení na malých noteboocích. I na pomalém procesoru Intel Atom je schopen se spustit za méně než čtyři vteřiny a jeho rychlost vykreslování stránek stojí za velmi dobrou šetrností s energií při práci na akumulátory. I zde totiž platí stejná slova, která jsme již vyřkli u Opery: ve srovnání v Firefoxem nebo Internet Explorerem můžete při používání Google Chromě prodloužit výdrž notebooku i o několik desítek minut.

Rozhraní prohlížeče je velmi nenáročné na prostor na displeji, díky čemu je většina jeho plochy dostupná pro samostatnou vykreslenou stránku. Aktuální betaverze jako novinku přidala také takzvaný fullscreen režim, ten však nenabízí žádné ovládací prvky jak pro zadání webové adresy, tak i pro přechod mezi záložkami. Zde je tedy co zlepšovat.

Jednou odlišností od ostatních webových prohlížečů je chybějící panel pro vyhledávání. Standardně Google Chrome podporuje vyhledávání pomocí Google, k čemuž můžete použít přímo políčko pro zadávání adresy webu. K vyhledávání můžete použít i Seznam, Centrum, Atlas, nebo Live Search. Nechybí možnost přidat vlastní poskytovatele vyhledávání.

Google Chrome prohledává historii i oblíbené položky a v momentě, kdy do adresního řádku zadáte několik znaků, zobrazí odpovídající záznamy. Nemusíte přitom zadávat adresu, stačí použít libovolný text, který je uveden jako název stránky.


Osm současně přehrávaných YouTube videí a jen 140 MB obsazené paměti (z toho 85 MB zabírá Flash plugin)

Velmi praktické je také privátní režim prohlížeče, který můžete použít jak pro vaši bezpečnost, tak i v případě, že k minibooku pustíte někoho jiného: můžete si tak být jisti, že vám do počítače nezatáhne žádný odpad.

Zajímavě a zcela ve stylu Google je řešeno zobrazení historie navštívených stránek. Stejně jako třeba u Google Search je historie zobrazena jako webová stránka, nikoli jako panel s odkazy. Google Chrome vám pak nabídne její prohledávání, zobrazení po dnech a možnost smazání historie pro vybraný den.

CS24

Stejně jako v jiných prohlížečích, můžete i v Google Chrome použít adresy about:něco, které vám zobrazí různá hlášení. Zde je seznam stránek, které lze v Google Chrome takto zobrazit:

  • about:memory (informace o využití operační paměti)
  • about:stats (statistika využití programu)
  • about:network (sledování připojení)
  • about:internets
  • about:histograms
  • about:dns
  • about:cache (obsah vyrovnávací paměti ve formě odkazů)
  • about:plugins (seznam nainstalovaných doplňkových modulů)
  • about:version (verze prohlížeče)
  • view-cache:adresa_webu (zobrazení obsahu vyrovnávací paměti pro konkrétní stránku)

Lze tedy říci, že pokud váš mininotebook běží na systému Windows (Linuxová verze je prozatím velmi nestabilní), Google Chrome minimálně vyzkoušejte. Pokud vás nezaujal na stolním počítači, na mininotebooku s Atomem si jej zamilujete.