Hlavní navigace

Webové prohlížeče na minibooku: Opera

13. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vlastnosti, kompatibilita, vlastnosti

Opera je internetový prohlížeč, obsahující mimo jiné e-mailového klienta, IRC klienta, RSS čtečku, čtečku Usenetových skupin a další funkce. Vyvíjí ho norská firma Opera Software. Speciální verze Opery má rozsáhlý podíl mezi prohlížeči používanými na přenosných zařízeních (PDA, mobilní telefony). Verze pro osobní počítače byla v minulosti distribuována komerčně, ale počínaje verzí 8.50 je zcela zdarma.

Tvůrci i uživatelé Opery tvrdí, že se jedná o nejrychlejší internetový prohlížeč. Toto tvrzení je však v současné době ne zcela přesné: poslední verze prohlížečů postavených na vykreslovacím jádře WebKit, tedy Safari nebo Chrome, ve většině testů na Operou mírně vítězí.

Opera je však relativně nenáročná na operační paměť počítače, což je jeden z hlavních argumentů pro její použití na mobilních zařízeních. Snaží se taktéž být uživatelsky přívětivá, a to především možností zobrazování více stránek v jednom okně a také možností ovládání (klávesové zkratky, gesta myší, ovládání hlasem).

Opera se snaží důsledně řídit standardy konsorcia W3C. To znamená, že weby vytvořené podle těchto standardů zobrazuje tak, jak byly navrženy autorem. Naopak se může stát, že stránky, které standardy nedodržují, se v Opeře nezobrazí zcela správně. Novější verze Opery však již umí tyto stránky zobrazit bez větších potíží.

Její jádro, zobrazovací engine nazývaný Presto, je licencovaný obchodním partnerem Adobe Systems a je integrovaný do profesionálního grafického balíku Adobe Creative Suite.

Aktuální stabilní verzí je verze 9,64, která používá nejnovější jádro nazvané Kestrel, aktuální vývojová verze nese označení Opera 10 a je k dispozici v první alfa verzi. Ta však nepatří mezi nejstabilnější, přesto ji však můžete vyzkoušet.

Testy a rychlosti

  verze 9.64 verze 10.0 alpha 1
Kompatibilita Acid1 100 100
Kompatibilita Acid2 100 100
Kompatibilita Acid3* 85 100
Kompatibilita CSS Selectors** 578 578
SunSpider JavaScript Benchmark 8 304 ms 6 075 ms
UA Profiler*** 5 5
Počet připojení na jeden server 8 (max 128) 8 (max 128)
Počet všech připojení 20 (max 128) 20 (max 128)
Paralelní zpracování skriptů ne ne
Paralelní zpracování CSS ano ano
Přednačítání odkazů ne ne
Podpora GZIP komprese ano ano
Podpora Full-screen režimu ano ano
Možnost zobrazení záložek ve full-screen režimu ano (úpravou) ano (úpravou)
Plynulé skrývání záložek ve full-screen režimu ne ne

* maximum je 100 bodů
** maximum je 578 bodů
*** maximum je 11 bodů

Postřehy z používání na minibooku

Zkušenosti na minibooku

V duchu výše řečeného je zřejmé, že webový prohlížeč Opera nabízí z pohledu použití na nevýkonných počítačích výrazně zajímavější funkce, než její masověji rozšířená konkurence zmíněná v předchozích dvou pokračováních tohoto seriálu. A nejde jen o nízkou hardwarovou náročnost a možnost velmi striktně omezit také velikost spotřebované paměti, ale o funkce optimalizující zobrazení na malých displejích.

Opera umí dynamicky měnit měřítko zobrazovaných stránek, což však není až tak vyjímečné, protože se s touto funkcí úspěšně popasují také konkurenční prohlížeče (zvládá to však výrazně rychleji). Opera však nabízí bohaté možnosti konfigurace: u každé ze stránek uložených v Oblíbených stránkách si můžete nastavit, v jakém měřítku se má zobrazovat a zda se má oproti originálu zmenšit nebo zvětšit.

Unikátní funkcí je pak přizpůsobení šířce displeje. V tomto režimu Opera nijak nemění velikost stránky, přesto ji však vykreslí tak, aby odpadla potřeba horizontálního skrolování. Vše funguje stejně rychle, jako vykreslení neupravené stránky. Toto je opravdu výborná funkce, kterou si zamilujete.


Stránka zobrazená tak, jak ji navrhnul tvůrce

V budoucí verzi Opery pak bude zakomponována další užitečná funkce, kterou již nyní můžete znát z mobilní Opery určené pro mobilní telefony. Takzvaný Turbo mód je určen pro použití na pomalém internetovém připojení (nejčastěji mobilní sítě nebo veřejné hotspoty) a dokáže úpravou kódu a převáděním obrázků na nižší kvalitu přibližně trojnásobně zrychlit vykreslování stránek (a ve stejném poměru také sníží množství přenášených dat).

Vestavěný poštovní klient jako první přišel s ukládáním přijatých zpráv v databázovém systému, díky čemu je jejich vyhledávání a třídění velmi rychlé. Poštovní klient nabízí mírně odlišnou filozofii práce s poštou, než na jakou jste zvyklí z Outlook-like programů, přesto však stojí za vyzkoušení: její rychlost a pohodlnost práce má šanci vás zaujmout.

`
Stránka upravená tak, aby se vešla na šířku displeje bez horizontálního posouvání

Z dalších zajímavých funkcí stojí za zmínku možnost přetvořit jakoukoli webovou stránku do podoby bočního panelu, vestavěné blokování reklamních ploch nebo možnost vypnutí všech flash animací jediným tlačítkem. Tato vlastnost je užitečná především na jednojádrových Atomech, kdy pro prohlížení běžných stránek máte podporu flashe vypnutou a jen v případě potřeby ji během okamžiku zapnete.

Potěší také možnost nastavení intervalu vykreslování stránek, což může přinést i zvýšení výdrže při práci na akumulátoru. Ono obrovskou výhodou Opery je její vysoká konfigurovatelnost - parametry, které lze jednoduše nastavit v Opeře budete u konkurenčních produktů těžko hledat. Popis všech tipů vydá na samostatný článek, který bude jedním z příštích pokračováních tohoto seriálu.

CS24

Hůře je ve výchozím nastavení vyřešeno zobrazení v režimu celé obrazovky, které nenabídne ani titulkový pruh, ani panel se záložkami. Jeho zobrazení lze povolit v nastavení, titulkový pruh s adresou z něj však nevyloudíte.

Obecně lze tedy prohlížeč Opera pro použití na miniboocích doporučit prozatím nejvíce ze všech popisovaných prohlížečů. Je rychlý, nenáročný a bohatě konfigurovatelný. Ideální bude především finální verze 10.0, která navíc nabídne i užitečný Turbo režim.