Hlavní navigace

Webové stránky se během roku zvětšily o 25 %

22. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle analytické firmy Pingdom weby od loňského listopadu narostly o čtvrtinu z 626 kB na 784 kB. Myšlena je tím samozřejmě datová náročnost hlavních stránek. Firma k tomu došla dlouhodobým průzkumem vzorku top 1000 webů z httoarchive.org.

V absolutním srovnání nejvíce nabobtnaly obrázky (průměrně o 79 kB), ale relativně vede JavaScript s 45% nárůstem množství kódu. To ani flashových prvků na průměrné stránce není tolik. Také kaskádových stylů (CSS) je o čtvrtinu více než loni.

Průměrná velikost stránky

Když měření dosadíme do souvislostí, dostaneme zajímavý závěr. Zatímco datová náročnost stránek je o 25 % vyšší, průměrná rychlost připojení se zvýšila o 43 %. Průměrná přípojka má rychlost 2,6 Mb/s a web velikost 784 kB. Stránky se tedy načítají přibližně 2,5 sekundy. To však pouze v ideálním případě. Započítat musíme slabší odezvy a čas na rendering složitějších prvků.

Jestli se zvýší datová náročnost stránek i příští rok, možná se už dostaneme na 1 MB. Pokud ale ruku v ruce budou růst i rychlosti připojení, nic se neděje.

Zdroj: Royal Pingdom