Hlavní navigace

Western Digital: 5TB disky řady Green a Red přijdou za rok, 4 TB už v létě

4. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V poslední době jste nejspíš zachytili zprávy o postupném pronikání 4TB interních pevných disků na trh. Objevují se o dost později než externí varianty – firmě Western Digital do trvalo až prakticky doteď, Seagate se ještě nerozhoupal. Zároveň se už ale rýsuje příští zastávka na cestě za zvyšováním kapacity magnetických disků, a sice na kótě 5 TB. Tedy alespoň v plánech společnosti Western Digital. Na veřejnost totiž pronikly slajdy, odhalující uvedení disků o této kapacitě v příštím roce.

Materiály, uveřejněné na webu AlwaysMoreDigital, se týkají produktových řad WD Green a WD Red, tedy pomalé a úsporné zelené řady a červené řady určené pro zařízení NAS. Půjde stále o 3,5" disky s přenosovou rychlostí 6 Gb/s a 64MB cache. V obou zmíněných řadách je datum uvedení 5TB modelu stanoveno na poslední čtvrtletí příštího roku; zelený bude mít označení WD50EZRX a červený WD50EFRX. Kromě těchto velikánů uvede Western Digital také 4 TB verze, které momentálně nenabízí. Půjde o modely WD40EZRX, respektive WD40EFRX. Tyto menší varianty se na trh mají dostat o čtvrtletí dříve, tedy někdy v třetím kvartále.

Roadmapa WD

Je velká škoda, že neunikly také plány pro další řady, tedy zejména modrou a černou, která se zcela nedávno dočkala 4TB modelu. Je tedy naděje, že se v těchto segmentech 5TB zařízení nakonec objeví o nějakou dobu dříve, než v řadě zelené a červené. Pochybuji ale, že by to bylo nějak významně dřív. Disk o kapacitě 5 TB totiž bude bezpodmínečně vyžadovat použití ploten o vyšší kapacitě. Oproti tomu stávající 4GB WD Black si vystačí s pěticí starých 800GB ploten; s těmi se ovšem WD už výše nedostane.

Roadmapa WD

Mezi 4TB a 5TB modelem červené a zelené řady je odstup pouhého jednoho čtvrtletí a zároveň 4TB modely přicházejí až tři kvartály po 4TB Blacku. To nejspíš znamená, že červený a zelený 4TB model jsou na rozdíl od něj odvozeny od nových, větších ploten. Disky s menším počtem ploten budou mít lepší provozní vlastnosti (hluk a spotřebu), což je v zelené řadě a červených discích pro NAS důležité. Aktuální dostupnost 4TB Blacku každopádně neznamená, že by černý 5TB model měl na trh dostat dřív.

 

KL24

Příchod 5TB disků lze tak asi skutečně čekat až v druhé polovině příštího roku i co se modré a černé řady týká. Tedy alespoň od stáje Western Digital. Je docela možné, že se firmě Seagate podaří diskovou jedničku předhonit a nabídnout větší disky jako první. Otázka zůstává nad Hitachi. Tato značka již patří pod Western Digital, díky zásahu regulačních orgánů však ještě částečně působí samostatně. Zároveň na základě její produkce znovu na trh vstupuje Toshiba. Těžko tedy říct, zda Hitachi něco (v podstatě in memoriam) nevytáhne z klobouku.

Zdroje: AlwaysMoreDigital, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?