Hlavní navigace

Western Digital se rozdělí, staré pevné disky vyčlení do samostatné firmy

30. 10. 2023

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
WD jako tradiční výrobce pevných disků HDD si k podnikání časem logicky přibral i SSD či paměti typu flash. Nyní tyto dvě záznamové technologie vydělí do samostatných firem.

Western Digital je spolu se značkou Seagate synonymem pevných disků. Těm se už léta prorokuje konec, zatím ale stále ještě válcují SSD svou kapacitou. WD se však příští rok rozdělí na dvě nezávislé firmy a každá si ponechá jednu ze zmíněných technologií. Jaké jméno by jeden či oba nové subjekty měly mít, WD ani nenaznačuje.

WD vyrábí pevné disky od sedmdesátých let (zpočátku se firma jmenovala General Digital) a od roku 2010 se po akvizici společnosti SiliconSystems pustilo i do SSD. Těm se zpočátku bránilo, vzpomeňme třeba na jejich disky Velociraptor.

Nejznámější akvizicí WD je zřejmě SanDisk z roku 2015, o který měl tehdy zájem i Seagate či Micron. Značku SanDisk si WD dokonce ponechalo a prodávalo pod ní externí paměťová zařízení. Schylovalo se i k akvizici společnosti Kioxia, ke které ale už nedojde kvůli odporu Hynixu.

Více: Jeden silný výrobce SSD a NAND z Kioxia a WD nevznikne. Akvizici překazila konkurence

Společnost Western Digital se příští rok rozdělí na dvě nezávislé firmy. Jedna bude mít na starosti produkty divize HDD a druhá flash (nejspíše včetně SSD). WD k tomu uvádí:

„Vytvořením dvou nezávislých, veřejně obchodovatelných společností se strategickým zaměřením na konkrétní trh bude mít každá z nich lepší pozici pro realizaci inovativního vývoje technologií a produktů, využití jedinečných růstových příležitostí, rozšíření příslušných vedoucích pozic a efektivnější provoz s odlišnou kapitálovou strukturou. Transakce rovněž poskytuje strategickou volitelnost pro obě společnosti.“

Z toho lze například vyčíst i možnost prodeje či ukončení výroby. Byznys s HDD zkrátka není příliš perspektivní, WD již dříve zrušilo část svých výrobních kapacit. Rozdělení plánuje na druhou polovinu roku 2024.

KL24

Sídlo WD v San Jose, Kalifornie

Autor: Coolcaesar, Wikipedia, podle licence: CC BY-SA 4.0

Generální ředitel WD David Goeckeler řekl: „Nyní se dostáváme z historického cyklického poklesu v oblasti ukládání dat, kdy jsou všechny změny provedené v posledních několika letech patrné na tom, jak dobře si jednotlivé podniky vedly v porovnání s konkurenčními společnostmi. Do budoucna, v průběhu fiskálního roku 2024, vidíme zlepšující se tržní prostředí v obou oblastech podnikání a budeme i nadále otevřeni strategickým příležitostem, které uvolní další hodnotu našich investic a aktiv v oblasti HDD i Flash.“

Konečné rozhodnutí o rozdělení ještě podléhá schválení představenstva a některým dalším právním postupům.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.