Hlavní navigace

Western Digital ukázal 4TB disk pro SATA Express, kombinovaný s SSD [Computex]

4. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mysleli jste si, že rozhraní SATA Express (založené na sběrnici PCI Express 2.0) je jen pro ta nejrychlejší SSD? Určitě jste nebyli sami, kdo nečekal, že by se tato novinka mohla záhy objevit i u klasických pevných disků s magnetickými plotnami. Firma Western Digital ovšem přesně takové HDD vystavuje na veletrhu Computex 2014. Vtip je v tom, že se jedná o prototyp hybridního/kombinovaného modelu po vzoru disku Black² a z rychlého rozhraní tedy bude regulérně těžit SSD část.

Disk, který WD předvádí, není zřejmě vzorkem konkrétního typu určeného k produkci, jde o prototyp či demonstrační koncept. Na rozdíl od Blacku² jde o 3,5" zařízení, jelikož SATA Express je v tuto chvíli především rozhraní desktopové. Plotnová sekce disku má tedy kapacitu 4 TB. SSD složka disku má nabízet prostor 128 GB. Díky rozhraní SATA Express bude moci dosahovat přenosovou rychlost až 10 Gb/s (v praxi lze čekat zhruba 800 MB/s), což také zmírní propad výkonu, který by mohl nastat při současném vytížení zabudovaného HDD.

Kdy či zda se podobný disk dostane do produkce, případně jak by vypadaly ceny ve srovnání s holým 4TB HDD, bohužel firma nesdělila. Ostatně ani čistokrevná SSD zatím není příliš vidět (na rozdíl od disků typu M.2) a zdá se, že se nové rozhraní bude prosazovat pomalu.

 

SATA Express u hybridních či lépe řečeno kombinovaných discích ale zřejmě bude mít důležitější roli, než jen zvýšení výkonu. Toto rozhraní by totiž asi mohlo zajistit mnohem hladší fungování ze softwarové stránky. Zatímco přes tradiční rozhraní SATA není jednoduché připojit do systému dvě oddělená úložiště, pod SATA Express by to snad fungovat mohlo a disky by tak nepotřebovaly speciální ovladače či jiné obezličky.

KL24

Současný Black² totiž zdaleka nefunguje automaticky; například potřebuje prvotní inicializaci speciální utilitou. Western Digital sice k vystavenému prototypu či konceptu nesdělil žádné velké podrobnosti, údajně by ale skutečně měl fungovat se standardními ovladači AHCI. Tím pádem by snad jak HDD, tak SSD mohly běžet bez laborování hned po vybalení z krabice. A to na všech standardních operačních systémech. Pokud SATA Express skutečně umožní takové hladké fungování „kompozitních“ úložišť, mohlo by jim konečně vynést větší popularitu a učinit z nich podstatně praktičtější volbu, než jakou nyní jsou.

Zdroje: Western Digital, PC Perspective, VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?