Hlavní navigace

Western Digital už má 4TB disk řady Green. Ukázal ale i SSD pro PCI Express 3.0

15. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začátkem měsíce firma Western Digital konečně zvedla kapacitu, nabízenou řadou červených disků pro NAS, na 4 TB. Do té doby měl největší pevný disk WD Red jen 3 TB – a stejná situace byla také v řadě Green, která si příliš nehraje na výkon, nabízí ale levnou kapacitu. Také zelené disky však od tohoto týdne povýší, neboť výrobce již začal dodávat 4TB model i v této řadě. Zároveň o sobě Western Digital v uplynulém týdnu dal vědět i na opačné straně úložištní barikády. Na fóru IDF totiž předvedl SSD, a to model pro náročné zákazníky určený do slotu PCI Express.

Nejprve k 4TB pevnému disku, který bude zřejmě zajímat ty z vás, kteří potřebují levný velký prostor do PC. Zelený model s kapacitou 4 TB má označení WD40EZRX a nejspíš by měl být postaven na čtyřech 1TB plotnách, podobně jako nový červený disk. Dosahovat má sekvenční přenosové rychlosti 150 MB/s, vyrovnávací paměť je stále 64 MB a také rozhraní pochopitelně zůstává stejné (SATA 6 Gb/s). Rychlost rotace výrobce u zelené řady již dlouho neuvádí, mělo by však jít o úsporných, byť pomalých 5400 (teoreticky by připadalo v úvahu i 5900) otáček za minutu.

Na 3,5" disk je 4TB Green ještě poměrně úsporný – při klidu (s roztočenými plotnami) odebírá 3,3 W, při čtení či zápisu spotřeba stoupne na 4,5 W. V úsporném stavu s vypnutým motorem mu stačí 0,4 W. Hlučnost udává výrobce na 25 dB v klidu a 28 při pohybu hlaviček (obě hodnoty oproti variantám s dvěma a třemi plotnami narostly o 1 dB).

4TB WD pevný disk Western Digital Green
4TB pevný disk Western Digital Green 

Disk má dvouletou záruku a Western Digital ho již začal prodávat za cenu přibližně od 170 USD (v tuto chvíli jej ovšem v našich obchodech ještě není vidět). Podle plánů, které unikly minulý rok, se 4TB Green měl objevit již zkraje nyní dobíhajícího čtvrtletí, aby ho snad už kolem listopadu následoval model o kapacitě 5 TB. Jisté zpoždění, které 4TB červené a zelené disky mají, ale nejspíš znamená, že 5TB modelu se dočkáme až někdy v příštím roce.

 

Jelikož je vcelku zřejmé, že SSD budou magnetickým diskům užírat čím dál větší část trhu, hraje nyní Western Digital také o trh s úložišti na bázi NAND. Jako většina hráčů by se rád uchytil hlavně v nejlukrativnějším segmentu, o čemž svědčí i enterprise model, který předváděl na IDF 2013. Disk označený WDC3500BKM je kartou do slotu PCI Express (3.0) a při předváděčce vyvíjel výkon okolo 250 000 IOPS.

Na kartě (zatím byl vystaven jen vzorek) se nachází 700 GB NAND vyráběné Micronem. Jak můžete vidět, jednoslotová karta potřebuje vedle pasivního chladiče nad jedním z dvou řadičů také aktivní chlazení s radiálním ventilátorkem (ten by při zapojení zřejmě měl posílat část průvanu také směrem k pasivu souseda – zejména, bude-li vedle osazena další karta). Disk či karta má také přídavné PCB, na kterém nicméně není žádná NAND, nýbrž (pokud se nemýlím) soustava záložních kondenzátorů, které při výpadku proudu udrží napájení na dostatečně dlouhou dobu, aby se SSD vypnulo čistě a neztratilo nezpracovaná data.

Western Digital WDC3500BKM

CS24

Kdy tento model bude hotov a přijde na trh, není jasné. Každopádně se ale asi bude prodávat za ceny nepřístupné běžným smrtelníkům. Nelze asi čekat, že by se zrovna Western Digital chtěl prosazovat nějakou agresivně nízkou cenou – daleko spíš vsadí prostě na dobré jméno a dlouhodobě budované vztahy s odběrateli.

Zdroje: techPowerUp, Western Digital, Bright Side Of News*