Hlavní navigace

Western Digital vydává novou řadu disků WD Se pro nenáročná datacentra

28. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco prodeje pevných disků pro koncové spotřebitele bude časem spíše klesat, v podnikovém segmentu mají výrobci světlé vyhlídky. Všechny ty internety a cloudy potřebují mnoho úložného prostoru. Ne vždy to ale zároveň znamená nutnost ustát neustálé čtení a zápis. Právě pro data, na která se zas tak často nesahá, má Western Digital novou řadu disků označenou jednoduše jako WD Se.

Western Digital sáhl pro pojmenovanání svých disků pro datacentra po vzácných prvcích z periodické tabulky. Například řada Re se má vyznačovat vysokou odolností, přičemž Wikipedia charakterizuje rhenium jako „těžký a tvrdý, odolný kovový prvek s vysokým bodem tání“. Selen je pro změnu prvek s mnoha příznivými účinky na lidský organismus.

Po stránce specifikací jsou WD Se celkem obyčejné 3,5" disky se 7200 otáčkami ploten za minutu, rozhraním SATA 6 Gb/s a 64MB vyrovnávací pamětí. Od dražších WD Re se liší o jeden řád horším počtem nenapravitelných chyb při čtení a nižší udávanou hodnotou MTBF, a hlavně ročním objemem zapsaných a přečtených dat, na který je disk stavěn. Toto číslo u konzumních disků z „barevných“ edicí není udáváno. Nicméně v případě WD Red je to prý méně než 100 TB za rok, ačkoliv MTBF je u těchto disků milion hodin.

V nabídce jsou tři modely s kapacitou dvou, tří a čtyř terabajtů, jejich modelové označení má tvar WDx000F9YZ. Doporučená cena 2TB modelu činí $159.99, v České republice by tak disk mohl stát kolem 3200 Kč bez DPH.

Zatímco disky WD Red (které má pod palcem divize Client Storage) jsou určeny pro pole RAID o maximálně pěti discích, WD Se (které již spadají pod divizi Datacenter Storage) najdou uplatnění ve větších NASech a zálohovacích serverech a zkrátka všude tam, kde Red nestačí a Re je zbytečně drahý.

 

MMF24

Od vyšších sérií si Se vypůjčuje již známé technologie jako StableTrac (uchycení osy motorku na obou koncích), RAFF (vyrovnávání vibrací) nebo TLER (časový limit pro obnovu chyb, aby disk nebrzdil celé pole RAID). Disky také mají dva procesory pro zajištění vyššího výkonu nebo čtecí a zápisové hlavičky s dvoučlenovým pohonem (dual stage actuator).

Zdroj: Western Digital, Anandtech