Hlavní navigace

WhatsApp má na Google Play tisíce falešných hodnocení, platí je Facebook?

24. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

WhatsApp má problém. Někdo zřejmě nakoupil tisíce falešných hodnocení aplikace na Google Play a jak jinak než s pěti hvězdičkami. Nejprve ale průměrné hodnocení pokleslo ze 4,4 na 3,4 kvůli záplavě špatných hodnocení z posledních měsíců. Ta byla zřejmě způsobena snahou WhatsAppu vypadat více jako pubertální Snapchat a získat si tak mladší uživatele. Na problém upozornil server Telegraph.

Jenže zatímco tato negativní hodnocení působí v delším období důvěryhodně, tak rychlý nárůst pozitivních pětihvězdiček bez nějaké změny ve funkčnosti je podezřelý. Stačí si přečíst u těchto hodnocení text: „awesome graphics“ či „great gameplay“ a je jasné, že jde o fake.

0447e3156b4ba8b675443

Není tajemstvím, že se na internetu v podstatě dá koupit armáda Indů, kteří vám za pár centů naklikají, co budete chtít. Server TheNextWeb uvádí cenu okolo 1 dolaru za kladnou recenzi na Google Play, což je v porovnání s jinými klikacími farmami hodně. Za akcí tedy musí stát někdo velký, kdo je ochotný utratit dost peněz. Mimochodem, WhatsApp patří Facebooku.

img_0298 foto: iglu.net

7d2c2dd79f187608c3f22996202a8a43633fcdd958

(zdroj obrázků: Telegraph)

MMF24

Už loni se v hodnocení objevilo pár pětihvězdičkových komentářů chválící WhatsApp jako hru. Toto malé množství ale nemohlo mít na průměr příliš vliv a buď šlo jen o testování nakupování hlasů (kdy si už tehdy nikdo nevšiml, že by text měl být jiný), nebo pouze o méně chytré uživatele? Takováto hodnocení se ale u jiných aplikací neobjevují.

2017-03-24-09-32-59 WhatsApp je momentálně zpět na hodnocení 4,4

Vše tak nasvědčuje tomu, že si WhatsApp (vlastněný Facebookem) potřeboval zpět vylepšit kádrový profil a zastavit propad hodnocení své aplikace. WhatsApp se pro TNW vyjádřil ve smyslu, že se zaměřují na zkvalitňování služby pro 1,2 miliardy svých uživatelů a nemají čas vytvářet falešná hodnocení.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.