Hlavní navigace

Wi-Fi Alliance uvádí 900Mhz technologii 802.11ah alias HaLow. Zlepší dosah [CES]

5. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Wi-Fi je běžnou součástí našich počítačových životů už docela dlouhou dobu. Během několika generací standardu 802.11 (b, g, n, ac) značně vzrostly teoretické přenosové rychlosti. Se zrychlování se ovšem pojí tendence k přesunu na vyšší frekvence (ac na 5 GHz, ad/WiGig dokonce na 60 Ghz), což zhoršuje „prostupnost terénem“ a dosah. Wi-Fi Alliance z tohoto důvodu pracuje na specializovaném standardu 802.11ah, který se naopak zaměřil na zvýšení dosahu signálu. Tento standard byl nyní uveden na veletrhu CES 2016 pod jménem Wi-Fi HaLow.

HaLow, neboli 802.11ah pracuje na frekvenčním pásmu 900 MHz a právě nižší frekvence by měla této technologii dovolit pracovat na delší vzdálenosti – proti současné 2,4GHz technologii to má být dosah až dvojnásobný. Také schopnost dostat se skrze zdi a obecně „odolnost“ by měla být lepší. Ovšem cílem není jen větší dosah, HaLow má také být méně náročné na energii (ono „low“ v názvu má znamenat low power). Pro snížení spotřeby zařízení používá techniky jako definování period uspání a aktivity. Toto zaměření technologie nicméně znamená nižší přenosové rychlosti, tyto sítě nebudou stavěné na silný provoz.

Tuto značku naleznete na certifikovaných produktech

Wi-Fi HaLow má být určeno zejména pro použití paralelní s konvenčním Wi-Fi. Vysílat po něm mají zejména zařízení tzv. internetu věcí a chytré domácnosti, zdravotní zařízení, automobily se síťovým připojením, průmyslová nebo zemědělská zařízení. S těmito a dalšími aplikacemi se počítá také do oblastí s menší hustotou provozu a osídlení, kde je důležité, aby přístupový bod mohl obsloužit větší oblast. U HaLow by to mohla být asi kilometrová plocha a přístupové body budou moci přeposílat provoz od svých sousedů. Spotřeba HaLow bude důležitá hlavně pro klientská zařízení kategorie internet věcí a jiný hardware napájený z baterie – jejich výdrž by proti konvenčními Wi-Fi měla být delší.

Řada zařízení podporujících HaLow má údajně být zároveň kompatibilní i s konvenčním Wi-Fi 802.11 na frekveních 2,4 a 5,0 GHz, takže se budou moci připojit i k existujícím Wi-Fi sítím. HaLow bude kompatibilní i po stránce různých používaných protokolů a poběží na něm také síťování TCP/IP, což umožní snadné nativní propojení s internetem.

 

Wi-Fi 802.11ah/HaLow bude do jisté míry soutěžit s technologií BlueTooth, která se také snaží prosadit jako médium pro komunikaci internetu věcí/chytrých spotřebičů a tak podobně. Příchod tohoto standardu do našich zařízení není ale každopádně příliš blízko, Wi-Fi Alliance údajně počítá s tím, že certifikovat je začne až někdy v roce 2018. Na trhu by se ale některá mohla objevit i předtím předběžně.

KL24

Sparked přišel s myšlenkou vkládání senzorů do dobytka
S HaLow se počítá také v průmyslu, zemědělství a pokrytí venkovských oblastí

Zdroje: The Verge, Wi-Fi Alliance

Byl pro vás článek přínosný?