Hlavní navigace

Názor k článku Widegamutový 24" IPS Asus PA249 v redakci. Zn.: dE < 3 pro sRGB i AdobeRGB od Araziel - Jen bych rad opravil ten 5.pad: Arazieli...Neexistuje nic...

  • 19. 1. 2013 19:38

    Araziel (neregistrovaný)

    Jen bych rad opravil ten 5.pad: Arazieli...


    Neexistuje nic jako pravo na preklad filmu/serialu, i kdyz se tim distributori radi ohaneji. Mazani titulku na titulky.com je podlozeno jen zadosti distributoru, kteri hlasi nelegalni obsah, ktery podle zakona pak smazany byt musi. Ale zkuste mi nekdo vysvetlit ten pojem... Pokud nesmim prekladat dej ve filmu/serialu, pak tedy nesmim ani psat recenze nebo nedejboze obsahy takovych del. Co kdybych nahodou napsal, ze hlavni hrdinka skoci pod vlak a takova veta zaznela i ve filmu. Tim pak take porusuji tohle absurdni "pravo" na preklad deje? Nedivim se, ze dosud nikdo takovy spor nevyvolal, protoze kdyz se jde ad absurdum (a v pravu to snad ani nijak jinak nefunguje), musel by na sebe soudce vzit zodpovednost za to, ze tim vyhlasuje internetovou valku, kterou nikdy nemuze vyhrat. A navic by byl za pitomce.


    Jenze to je jadro problemu. Neexistuje zadna pravni analyza, ktera by preklad titulku oznacila za nelegalni pocin. Majitel serveru tedy spis ustupuje hrubemu nasili, ktere se opira o nesmyslne paragrafy a maze tech par filmu, protoze si nechce delat zbytecne problemy (coz naprosto chapu a souhlasim).


    Ale rekneme si uprimne, jak to je? Mnohdy debilni dialogy dokaze kvalitni tiulkar prelozit tak, ze tim filmu/serialu jen prospeje. A navic jsou k dispozici vetsinou common ripy, ktere si na kvalitu tolik nehraji. Ano, jsou i silene nekolikagigove, ktere buhvi proc nekdo vyzaduje, ale kdo je tedy chce? Jsou to ti, kteri film stejne davno v kine videli a chteji mit jen nejakou kopii, ktera se jim nebude na jejich nove LCD HD televizi zobrazovat spatne. S tim jen souvisi to, ze distributori nejen ze sponuji ceny listku do kina, ale take nafukuji ceny nosicu (DVD, BR atd.). Mne se film muze libit hodne, ale investovat do nej 1500,- je abych se na nej za par let mozna jeste nekdy podival? Odpovezte mi nekdo uprimne... Koupil si nekdo z vas nejaky svuj oblibeny film na DVD? A kolikrat jste si ho z toho nosice pustili? A kdyz ho davaji v televizi, koukate na nej stejne, ne? To, ze ho davaji, je proste neco vyjimecneho a clovek si to uzije vic. (U mne je to za jeden z mnoha pripadu genialni film Marecku, podejte mi pero).


    Ohledne pristupu televizi... Samozrejme ze televize sleduji to, co se vysila a co se sleduje. A pak nakupuji to, co se sleduje nejvice. Ale neni to pro ne zadne ohrozeni. Par tisic lidi vs. podil na share ve vysilani? Podle me je to jen voditko k tomu, co prave nakupovat maji.


    Snad je to dost obsahly nazor :-)