Hlavní navigace

Názor k článku Widegamutový 24" IPS Asus PA249 v redakci. Zn.: dE < 3 pro sRGB i AdobeRGB od milhaus -  Dobré nedělní dopoledne. Zajímavá diskuse hned k ránu...

  • 20. 1. 2013 11:00

    milhaus (neregistrovaný)

     


    Dobré nedělní dopoledne. Zajímavá diskuse hned k ránu :-) Nemůžu říct, že bych zcela souhlasil se zákonem, či s argumenty překladatele. Myslím, že legislativa v případě titulků opravdu není přesná, protože jak uvádí překladatel, nejedná se o doslovný přepis dialogů. Na druhou stranu už soudy dokázaly (zejména v USA), že i za myšlénku se trestá. Každopádně se shodneme asi všichni na jednom.


    Jako vyspělé země jsme se dostali do bodu, kdy rozvoj poznání a přístup k informacím je svázáno legislativou. Na vše potřebujete tunu povolení, svolení a božích požehnání. Ano, u internetu je to jednoduché, uvedete odkaz na zdroj, ostatní si to přečtou u zdroje. Ale právě u cizojazyčných zdrojů nebo knih mám morální problém s autorským zákonem. V rámci šíření osvěty (znalostí) chci například zpřístupnit ostatním tuto informaci v českém jazyce, nebo přeložím program, nebo publikuji článek s výňatky a překladem. Překlad knížek je další věc. Chápu, že všichni chtějí vydělávat, ale na zahraničních trzích asi těžko něco vydělají. 


    Ano, tento můj názor je kontraproduktivní (anti-byznys). Podívejte se, pokud vytvořím nějaké hodnotné duševní dílo, budu radši, když si ho někdo koupí, ale budu rád, i když si ho někdo stáhne, protože to dílo splní účel - předá mojí myšlenku/hodnotu! Tady není co řešit. Kdo si jej nechce koupit, nekoupí a naopak. Nebudu kvůli tomu apelovat na nakladatele, aby ztrojnásobil cenu jenom proto, aby se mi vykompenzovaly případné ztráty. Tím vlastně potrestal ty, co si díla kupují a případně je odradil od příštího nákupu - toto je kontraproduktivní a děje se to dnes a denně. Podívejte se na ceny SW, PC her, knih, konkrétně IT knih - zde se víceméně prodávají staré věci v novém pozlátku za mega ceny. To je přeci šílené…


    Vždyť se zamysleme, kam jsme se dostali s příchodem internetu. Poskakujeme vpřed doslova mílovými kroky. Je plný obsahu bez rozdílů a omezení. Přístup k informacím nikdy nebyl jednodušší. Potřebujete se podívat, jak dlouho vařit knedlíky, nepoběžíte kvůli tomu do obchodu koupit si kuchařku. Pokud někdo vytvoří titulky například k hodnotnému filmu (dokumentu, seriálu), zulíbám mu ruce, protože to je jediná cesta, jak se k mnou požadované informaci dostat. Nebo vy víte kde koupit aktuální epizodu TBBT s CZ titulky v HDr nebo dokumenty BBC, Discovery, atd.? Já ne.


    Proto toto chování nakladatelství, vydavatelství, atd. pokládám za hyenismus na obyčejných lidech. Proč lidi nečtou? Proč nechodí do kina? Proč nekupují legální SW? Protože to za ty peníze nestojí. Díky bohu za tuto „volnomyšlenkářskou“ skupinu, která tvoří free SW, překládá IT knihy (něco je na rootu) a titulkuje, protože pak bychom mohli jenom sedět doma a přemýšlet, komu poslat peníze jako první.