Hlavní navigace

Miliony na rozvoj bezplatných Wi-Fi v obcích zatím nebudou. EU projekt zmastila

15. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos v březnu odstartoval projekt WiFi4EU, v rámci něhož unie chtěla mezi obce v členských zemích, Norsku a na Islandu rozdělit 120 milionů eur, které by sloužily pro vybudování Wi-Fi sítí, k nimž se budou moci občané bezplatně připojit. Dotace měly zamířit do 8000 míst, každá obec tak mohla získat v přepočtu 380 000 Kč. Ještě v březnu odstartovaly předběžné rezervace a zájem byl více než dvakrát vyšší než nabídka. Celkem se přihlásilo 18 000 obcí. Dotační výzvy byly rozděleny do pěti kol, to první s přídělem 1000 dotací odstartovalo 15. května a prakticky ihned bylo zastaveno.

Děravý web umožnil obejít pravidla

Až po měsíci EU uvedla, že ke stopnutí došlo kvůli technickým problémům na webu. Oficiální portál wifi4eu.eu byl evidentně děravý a dovolil podávat formální žádosti ještě před spuštěním závazných registrací. V prvních sekundách se totiž přihlásilo přes 5000 obcí, během prvních hodin již 11 000.

Dotace měly být přidělovány nikoliv losem, ale modelem „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Ti, kterým se podařilo obejít pravidla, tak získali nefér výhodu. Evropská komise proto kolo zrušila, neboť nebylo nestranné a spolehlivé. Po úpravách systémů začne znovu. Kdy? Letos na podzim.

Pokud jste již vaši obec či společnost zajišťující instalaci zařízení wi-fi na tomto portálu zaregistrovali, budete o opětovném spuštění portálu a o datu zveřejnění příští výzvy informováni e-mailem. Nová registrace nebude nutná,“ píše Komise na oficiálních stránkách.