Hlavní navigace

WikiLeaks ztrácí půdu pod nohama, zachraňují Piráti

6. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Svět v současnosti zažívá problém „co s WikiLeaks“, Wikileaks naopak řeší „co se světem“. Politické špičky činnost portálu odsuzují, možné nátlaky také způsobily, že web ztratil adresu i umístění. Poslední oficiální hosting serveru „spáchal“ Amazon, na konci minulého týdne ale hostování ukončil. WikiLeaks přišly také o doménu wikileaks.org. Americká společnost EveryDNS registraci zrušila údajně proto, že kybernetické útoky směřované na WikiLeaks způsobují problém také jim.

Azyl jim poskytli až Švýcaři, konkrétně Švýcarská pirátská strana, proto teď portál běží na adrese wikileaks.ch. A co víc, obsah pravidelně obnovují i mirrory dalších pirátských stran včetně české (wikileaks.piratskastrana.cz). V tuto chvíli už obsah najdete na 208 serverech.

WikiLeaks také přišly o jednu z forem příjmů – PayPal zrušil jejich účet. Šéfredaktora Jualiana Assangeho hledají ve Švédsku, už má také místo na seznamu osob hledaných Interpolem. A když WikiLeaks někdo zablokuje, ožijí jejich účty na Twitteru a Facebooku. Zkrátka stále tak rušno, že se pomalu zapomíná na skutečné problémy ve světě.

Oficiální vyjádření České pirátské strany

Infrastruktura vytvořená pirátskými stranami nepřesměrovává provoz na hlavní server, ale fyzicky hostuje původní informace ze serveru WikiLeaks na vlastním hardware. „Toto rozhodnutí neznamená, že bychom se hlásili ke konkrétním akcím organizace Wikileaks,“ zdůrazňuje Jakub Michálek, člen předsednictva Pirate Parties International. „Tuto platformu pro zpřístupnění informací chceme poskytnout všem ostatním, kteří potřebují zajistit, aby informace nebyly smazány nebo blokovány.

Na projektu se v současnosti podílejí pirátské strany z mnoha zemí a další pirátské strany se přidávají každý den. Infrastruktura je vytvořena způsobem, že smazání nebo zablokování některé její části neovlivní dostupnost informací jako celku.

KL24

Jakub Michálek shrnuje: „Tento boj rozhodne o zachování základních svobod na Internetu. Pokusy jakékoliv vlády o útok na svobodu tisku a omezování svobody slova jsou pro nás nepřijatelné.

Zdroj: TorrentFreak, Česká pirátská strana

Byl pro vás článek přínosný?