Hlavní navigace

Wikimedia spustila „nový“ projekt – svobodný cestovatelský průvodce Wikivoyage

18. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od 15. ledna 2013 patří do rodiny svobodných databází Wikimedia Foundation (WMF) nový web wikivoyage.org. Komunitou spravovaný cestovatelský průvodce ale úplně nový není. Na systému Wiki byl už v roce 2003 spuštěn portál Wikitravel.org. Jeho majitelé, soukromá společnost Internet Brands, nemají s WMF nic společného, ale šlo jim o stejnou věc.

Wikimedia spustila Wikivoyage
Wikimedia spustila Wikivoyage

V roce 2006 Internet Brands zakoupili další podobný portál World66. Wikitravel měl zůstat objektivním průvodcem, zatímco World66 měl přinášet hlavně osobní (subjektivní) zážitky. To ale nakrklo německou a poté i italskou komunitu okolo Wikitravelu a založili si vlastní web Wikivoyage. V posledních letech se přidaly i ostatní skupiny (mj. kvůli nově nasazené reklamě na Wikitravelu) a Wikivoyage loni začala spravovat nezisková organizace Wikimedia Foundation, která Wikivoyage hostuje a také financuje.

Název Wikivoyage vznikl spojením slov wiki (software, na kterém komunitní projekty) a voyage (francouzsky „výlet“). Zatím funguje jen v devíti jazycích, čeština chybí. Aktuální databáze čítá něco přes 26 000 článků v angličtině a 12 000 v němčině. U ostatních jazyků jsou to jednotky tisíc. Pod novým vedením pravděpodobně dojde k rozšíření jazykové podpory.

 

CS24

Jak se Wikivoyage liší od Wikipedie? Wikipedia obsahuje obecné encyklopedické informace, Wikivoyage se soustřeďuje jen na popis území, měst a zajímavých památek. Pokud plánujete výlet, můžete si díky němu vytipovat místa, která navštívit. Wikivoyage nabízí i informace o dopravě, kde přespat, kde se dobře najíst apod. Jde zkrátka o jiný typ informace.

Zatímco Wikipedia už pomalu editory ztrácí (všechno důležité je už napsáno), Wikivoyage může komunitu zaměstnat zase na několik let.