Hlavní navigace

Wikipedia a další wiki- přejdou plně na HTTPS. Budou bezpečnější

15. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Redakce

Organizace Wikimedia Foundation stojící za Wikipedií a dalšími wikiprojekty oznámila, že její weby budou dostupné pouze skrz protokol HTTPS. Díky němu se mezi klientem a serverem vytvoří šifrovaný tunel, tudíž nikdo nemůže u zachycených packetů jednoduše číst, co uživatel na sítí dělá. Sama Wikimedia tvrdí, že na tento krok přistupuje i z důvodu sledování uživatelů vládami.

Wikipedia s HTTPS

Wikimedia s HTTPS koketuje už od roku 2011. Uživatelé ale sami museli napsat adresu začínající na https://. Od roku 2013 je zabezpečený protokol dostupný automaticky pro všechny přihlášené uživatele nebo ty, kteří se na stránky největší encyklopedie světa dostanou z hlavních vyhledávačů.

 

V nadcházejících týdnech pak budou Wikipedia a spol. dostupné výhradně přes HTTPS. Provozovatelé nasadili také HTTP Strict Transport Security (HSTS), což prohlížeči zabezpečené spojení přímo vnutí. Wikimedia své systémy optimalizovala tak, aby šifrované spojení nezpomalilo načítání stránek, přesto nevylučuje, že HTTPS dobu odezvy prodlouží.

Zdroj: Wikimedia