Hlavní navigace

Wikipedia lehce redesignovala. Hlavní novinky ji ale teprve čekají

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden jste si na Wikipedii možná všimli něčeho nového. Wikimedia Foundation na webech všech svých projektů měnila písma. Nejde o žádné velké úpravy, nadace chtěla úpravou stylů zlepšit čitelnost a zachovat konzistenci napříč různými platformami, na kterých lidé encyklopedické články čtou.

Nová písma
Nahoře stará, dole nová podoba

To vyústilo ve zvětšení nadpisů i fontů v těle článku, rozšířily se také mezery mezi jednotlivými prvky. Celkově se tak na stránku vejde méně obsahu než dříve, ale podle Wikimedie se prý bude lépe číst. Nadpisy jsou navíc patkovým písmem, doteď byly bezpatkovým. Konečný vzhled zatím stále závisí na systému, ve kterém si stránky prohlížíte. V úvahu prý připadají i webové fonty, díky kterým by jedno písmo bylo dostupné všude. Zatím se však ještě nepoužívají.

 

Není to jediná navrhovaná změna. Zde se už diskutuje nad novou podobou hlavní stránky wikipedia.org a regionálních verzí, jako je třeba en.wikipedia.org. Titulní strana by mohla více připomínat Google a jiné vyhledávače. Nejdůležitějším prvkem by se stalo vyhledávací pole, ostatní odkazy zůstanou podružné.

Navrhovaná podoba hlavní stránky
Navrhovaná podoba hlavní stránky

MMF24

Modernizace regionálních stránek by zase mohla narušit stávající tabulkoidní design. Všimnout si můžete i nových do hněda laděných barev místo současných výrazných zelených, modrých, růžových a fialových pozadí.

Navrhovaná podoba hlavní stránky
Navrhovaná podoba hlavní regionální stránky