Hlavní navigace

Wilocity: už za dva měsíce se ukáže 7Gb/s nástupce Wi-Fi

22. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na lednovém veletrhu CES by se měl Qualcomm vytasit s novými produkty podporujícími technologii Wilocity. Bezdrátová síť standardu 802.11ad slibuje rychlost až 7 Gb/s.

Samotný standard a první čip byl odhalen už letos v květnu. Wilocity pracuje v dosud spotřební elektronikou nevyužívaném 60GHz spektru (Wi-Fi používá 2,4GHz a 5GHz pásma). Propustnost rozhraní už je dostačující i pro 3D displeje s vysokým rozlišením a ještě zůstane rezerva pro zpětný kanál (třeba dotyková vrstva) a připojení periférií.

Wilocity
Karta Qualcommu s podporou Wilocity

Ale také to znamená prodlouženou ruku pro smartphony a tablety, které budou moci přenášet obraz do velkých televizorů. To sice funguje i s Wi-Fi, jenže na jiném principu. Wi-Fi přenáší komprimovaný obrazový/zvukový stream z přehrávače, který ale vyžaduje, aby jej televizor dekódoval. Tím se ušetří datová náročnost (video v 1080p si řekne třeba o 15 Mb/s), ale omezen je výběr formátů a vyžaduje více schopností po TV. Takhle funguje např. technologie DLNA nebo AirPlay od Applu.

Jenže Wilocity umožní, aby obraz a zvuk předem dekódoval mobil a bezdrátem se pošle pouze nekomprimovaný signál, takže televizor může mít mnohem méně obvodů. A zároveň telefon může televizor využít i pro zobrazení menu, prohlížeče internetu…, nikoliv pouze pro zrcadlení videopřehrávače. Kromě toho také teoreticky zastoupí i USB 3.0.

První čipy Qualcommu zpětně podporují i tradiční Wi-Fi 802.11a/b/g/n, ale 802.11ad jen do rychlosti 4 Gb/s. Větším omezením je ovšem dosah. Takový signál „přežije“ pouze jeden pokoj, zdi už činí problémy.

CS24

Wilocity jednou může být univerzální náhradou USB, HDMI, eSATA a jiných rozhraní. Ale hlavní boom jej čeká nejspíš až v roce 2013.

Zdroj: Cnet