Hlavní navigace

October Update v programu Windows Insider opět k dispozici. Co bylo problémem?

10. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Microsoft se domnívá, že vyřešil všechny problémy, které mohly vést ke smazání uživatelských dat. Distribuci Windows 10 verze 1809 proto dává zelenou, zatím ale jen v testovacích kruzích. Chce mít jistotu, že se situace nebude opakovat.

O závažné chybě ve Windows 10 verze 1809 již řeč byla. Ještě s k ní ale vrátím. Microsoft zveřejnil dodatečné informace – chyba se aspoň dle uživatelských hlášení dotkla setiny procenta instalací uvedeného vydání Desítek. Nevíme ale, o kolik instalací se v součtu jednalo – Microsoft mluví nekonkrétně o nízkém počtu. Aktualizace byla zatím nabízena jen k manuální instalaci, ačkoli na tlačítko Zkontrolovat aktualizace mohl klepnout někdo, kdo si upgrade vůbec ještě nežádal. Microsoft v reakci nabízí bezplatnou pomoc těm, koho se problém dotkl, a to skrze zákaznickou linku nebo svou síť obchodů. Původci problému byli identifikováni a opravy firma otestovala.

Komu je nabízen October 2018 Update?

Protože by už ke ztrátě dat docházet nemělo, byla opět zahájena distribuce October 2018 Updatu, zatím ale jen v omezené míře. Před zahájením široké distribuce je potřeba si ověřit, že se problém opravdu nebude opakovat. Microsoft tak vypustil sestavení 17763.17 do kanálů Slow ring a Release Preview. Což působí zvláštně, když ve stejný den pro standardní servisní kanál pro finální verzi uvolnil sestavení 17763.55.

https://twitter.com/windowsinsider/status/1049779091119849472

Vysvětlení ale firma podává na Twitteru. Build 17763.55 obsahuje stejné opravy jako sestavení 17763.17. Jedná se tak pouze o otázku značení, aby nedošlo ke zmatku – první aktualizace je určena těm, kdo už na verzi 1809 přešli, druhá těm, kdo ještě nikoli.

Proč byla mazána data?

Problém se dotkl těch, kdo měli dříve aktivní funkci Known Folder Redirection pro přesměrování známých složek jako Dokumenty, Obrázky, Plocha aj. do nových umístění, ale soubory zůstaly na původním místě. U předchozího vydání Desítek si komunita stěžovala na to, že v zařízeních zůstávaly prázdné známé složky.

Tyto prázdné známé složky tedy Windows 10 v1809 maže, aby v zařízení zůstaly jen ty, které používáte. Skončilo to tak, že byly omylem vymazány složky s vašimi soubory. To už by se dít nemělo, detailní informace o problematice případně najdete na blogu Windows Experience.

KL24

Windows 10 build 17763.17 V kanálech Slow ring a Release Preview je dostupný Windows 10 build 17763.17

Jiné informace Microsoft nabízí na webu podpory, kde hovoří o odlišném problému. Podobný efekt zřejmě mohly mít dvě různé příčiny.

Jedním z opatření, aby se podobná situace neopakovala, je přidání možnosti specifikovat závažnost problému při odevzdávání zpětné vazby v programu Windows Insider. O tom, že by firma najala více vlastních testerů a testerek, nepadlo ani slovo.

Byl pro vás článek přínosný?