Hlavní navigace

Jazykové balíčky najdete i v Microsoft Storu, tichý režim jede na automat [Windows Insider]

15. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Další balík novinek pro Windows 10 Insider Preview zejména přináší mnoho vylepšení Edge. Novinky však můžete pozorovat i mimo něj. Například tichý režim lze naplánovat, aby se sám zapnul. Aktivuje se automaticky i za jiných podmínek.

Před pár dny Microsoft vypustil do světa první letošní vydání Windows 10 Insider Preview. Minule jsme v rámci sestavení 17063 získali obří balík novinek, šlo o takový malý dárek pod stromeček. Sestavení 17074 vyšlo pro Fast ring a Skip Ahead. Jak se Microsoft rozjel tentokrát? Pro začátek musím upozornit, že sestavy s některými procesory AMD toto sestavení získat nemusí, neboť jsou pak tyto počítače nestabilní – problémy jsou závažné. I ve Windows 10 Insider Preview totiž najdete opravu pro hardwarové chyby, o nich se v poslední době hodně hovořilo , která nedávno vyšla pro stabilní verze Windows určené spotřebitelkám a spotřebitelům a která někomu působí trable. Vyčerpávající zpravodajský týkající se chyb Meltdown a Spectre nabídl servis kolega Jan Olšan.

Vývoj kolem blokování aktualizací obsahujících prvotní opravu chyb Spectre a Meltdown můžete sledovat na webu podpory Microsoftu.

Jazykové balíčky ve Storu

Je to už mnoho let, co začaly být lokalizační data nezávislá na systémových souborech, takže začalo být snadné instalovat lokalizační balíčky. Možnost libovolně přepínat jazyk se postupně otevíral cestu a teď chce Microsoft distribuci jazykových balíčků posunout ještě dále. Konkrétně zahájil distribuci lokalizačních balíčků přes Microsoft Store, kde budou více viditelné, byť je tam zatím osobně nevidím.

Bude také možné balíčky instalovat prostřednictvím Nastavení (sekce Čas a jazyk | Oblast a jazyk). Což vlastně už možné je, jen se proces zjednoduší, takže by si s ním mělo poradit více lidí. V Nastavení přibyla nabídka s jazykem, jímž k vám Windows bude promlouvat. Jenže zatím jazykový balíček stále musíte ručně stáhnout, než se požadovaný jazyk v nabídce objeví. To tedy za velké zjednodušení považovat nelze.

Nabídka je příjemný přídavek, ale balíček stejně musíte dříve stáhnout skrze jinou nabídku stejně jako dříve. Umístění jazykových balíčků do Storu dává větší smysl Nabídka je příjemný přídavek, ale balíček stejně musíte dříve stáhnout skrze jinou nabídku stejně jako dříve. Umístění jazykových balíčků do Storu dává větší smysl

Microsoft do procesu lokalizace Windows nově zapojuje umělou inteligenci a strojové učení. Nic dalšího o detailech využití bohužel nevíme. Lokalizace by nicméně v konečném důsledku měly být zkvalitněny – i díky návrhům komunity. Mimochodem, sběr zpětné vazby probíhá přes vlastní aplikaci Jazyková komunita. Nástrojů pro sběr hromadné vazby na můj vkus začíná být příliš.

Méně oznámení, když se vám to nehodí

Došlo i na novinky spojené s produktivitou. Windows 10 uvádí inovovaný režim pro potlačení oznámení. Ten bylo doteď možné zapnout ručně. Od verze 1803 ale lze určit období, kdy bude aktivován automaticky. Navíc se sám zapne, pokud budete hrát hru, jež běží na technologii DirectX a v celoobrazovkovém režimu, nebo pokud budete duplikovat obraz (např. kvůli prezentaci).

V nabídce Start se ve výchozím stavu budou zobrazovat odkazy na složky Dokumenty a Obrázky. Microsoft dále upozorňuje, že provedl výrazné úpravy pro zlepšení spolehlivosti funkce pro sdílení souborů se zařízeními, jež se nachází poblíž. Je však nutné, abyste aktualizovali na toto sestavení všechna svá zařízení, jinak sdílení nebude funkční. Pár dalších (v pořadí nejspíš miliontých) úprav Nastavení nemá cenu pitvat.

V Edgi lze individuálně skrývat popisky oblíbených položek na liště V Edgi lze individuálně skrývat popisky oblíbených položek na liště

Zmíním ještě přidaný plovoucí panel pro psaní digitální perem, jenž se objeví např. v různých vyhledávacích polích, kam zadáváte své dotazy. Není ale zatím podporován v úplně všech aplikacích. Malé úpravy zaznamenal efekt Reveal. Ve světlém režimu totiž místo světlých linek kolem zvýraznění zobrazí linky tmavé. Podobných malých úprav se sešlo více.

Edge za příjemnější čtení

Nemálo vylepšení se týká integrovaného webového prohlížeče. Která jsou hlavní? Ve webových formulářích dovede Edge vyplňovat už i údaje o platebních kartách. Nikdy si ovšem neuloží kód CVV. Možné je též vyplňovat údaje o kartách uložených v účtu Microsoft. Nabídka se záložkami a dalším obsahem nabízí více prostoru, takže zobrazí více položek najednou.

Pro pohodlnější čtení e-knih nebo webů byl vylepšen režim čtečky. Přibyla nabídka pro poznámky nebo funkce pro přechod na konkrétní stránku, přičemž jsou podporovány značky s čísly stránek, jež mohou být vložené ve formátech PDF a EPUB. Režim čtečky získal nástroj pro gramatiku. Umožní vám např. rozložit slova na slabiky. Rozložení obsahu e-knih by mělo být lepší než dříve.

Efekt Reveal zvýrazňující položky v hlavních nabídkách byl mírně upraven Efekt Reveal zvýrazňující položky v hlavních nabídkách byl mírně upraven

V novém panelu se zobrazí lišta s oblíbenými položkami, pokud zde máte aspoň jeden web uložený. Při prohlížení se ale lišta ztratí, aby nepřekážela, byť volitelně může být i nadále zobrazena vždy. Navíc můžete v liště individuálně skrývat názvy stránek, takže na ní zůstanou jen ikony. Dříve šlo skrytí názvů aplikovat jedině na všechny položky.

MMF24

Z nějakého důvodu prohlížeč neumožňoval určit, že se na konkrétním webu nikdy nemá ptát na uložení přihlašovacích údajů. To už neplatí. V režimu soukromého prohlížení naopak dovede na přání vyplnit přihlašovací údaje, nelze je však v tomto bodě ukládat ani aktualizovat. Při prohlížení v soukromé relaci pak ještě můžete využívat nainstalované doplňky. Musíte jim ale dříve výslovně udělit povolení pro fungování v tomto režimu.

Kompletní seznam změn najdete na blogu Windows Experience.