Hlavní navigace

Panelového prostředí se na jaře nedočkáme, prohlížení diagnostických dat ano [Windows Insider]

26. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Nové sestavení Windows 10 Insider Preview prozatím ruší jednu testovací funkci, ale přidává jiné.

S minulým testovacím sestavením Microsoft představil ideu jazykových balíčků umístěných v Microsoft Storu. Podobný obsah má smysl v tomto katalogu nabízet, neboť bude pro mnoho lidí viditelnější, resp. snáze k nalezení, když někomu vysvětlíte, kde má hledat. Windows 10 Insider Preview build 17083, uvolněný pro kanály Fast ring a Skip ahead, pokračuje v myšlence, takže ve Storu najdeme také písma.

Správa písem

Z katalogu tak bude možné instalovat nová písma, pokud vás taková přizpůsobení zajímají. Odkaz naleznete v Nastavení, kde vznikla celá nová sekce pro správu písem. Moderní prostředí nabízí nejen řadu informací, ale i možnost vyzkoušet si písmo v praxi. Můžete napsat kus textu, uvidíte, zda jsou např. podporovány české znaky, a můžete měnit velikost. V případě moderních písem OpenType Variable změníte též šířku a rozestup znaků.

Nestačí vám dostupná písma? Najděte další ve Storu
Nestačí vám dostupná písma? Najděte další ve Storu
Náhled a detaily vám umožní si písmo důkladně prověřit
Náhled a detaily vám umožní si písmo důkladně prověřit

Prohlížení diagnostických dat

Jak jsme se domnívali, Microsoft uvádí nástroj na prohlížení diagnostických dat, takže si můžete ověřit, co všechno váš systém posílá na servery redmondského giganta. Samostatně se mu věnuji v jiném článku, takže zde jen uvedu, že ho najdete v Nastavení | Soukromí | Diagnostika a zpětná vazba. Nástroj musíte nainstalovat a v systému zapnout uchovávání dat (mohou zabrat až 1 GB).

Když schválíte ukládání diagnostických dat, budete si je poté moct prohlédnout Když schválíte ukládání diagnostických dat, budete si je poté moct prohlédnout

Časová osa

Pro lepší správu časové osy s aplikacemi a soubory Microsoft přidává možnost odebrat položky z určité hodiny nebo dne, což provedete skrze kontextovou nabídku. Navíc je množné zapnout či vypnout synchronizaci aktivit s cloudem. Vypnutí v tomto případě smysl zcela nedává, protože síla funkce spočívá právě v tom, že vám nabídne aktivity z různých zařízení, takže můžete relativně nerušeně pokračovat v rozdělané práci, ale komu se synchronizace nelíbí, nemusí ji používat.

Odstraňte činnosti z konkrétního dne (foto: Microsoft) Odstraňte činnosti z konkrétního dne (foto: Microsoft)

Prostředí Windows a drobná vylepšení

Režim pro potlačování oznámení, jenž byl minule notně vylepšen, získal jméno. V češtině se jedná o Pomocníka pro lepší soustředění. Nově v něm najdete tři režimy fungování. Můžete ho vypnout, případně budete přijímat jen důležitá oznámení, nebo pouze necháte zvonit budík. Snadné přihlašování pomocí skenováním obličeje, otisků či zadání PINu nastavíte i z přihlašovací obrazovky. V detailech aplikací v Nastavení uvidíte verzi aplikace.

Potlačování oznámení je v pravý čas důležité Potlačování oznámení je v pravý čas důležité

Kdyby vás iritovaly skrývající se posuvníky (lépe řečeno se po chvíli zúží do elegantní, ale tenké linky), můžete toto chování vypnout. Drobných novinek v oblasti usnadnění přístupu bychom našli více. Kromě rozšíření API pro Windows Hypervisor Platform dále ještě zmíním nutnost schvalovat přístup moderních aplikací ke složkám s obrázky, videi a dokumenty.

Panelového prostředí na jaře nebude

Microsoft má ve zvyku důležitá oznámení schovávat doprostřed relativně nedůležitého textu. V tomto případě nám nenápadně oznámil, že končí zhruba měsíc trvající testování panelového prostředí, k němuž mělo přístup jen pár zřejmě náhodně vybraných lidí. Zatímco přístup k testování mi nepřipadá šťastný, alespoň firma férově říká, že funkci nestihne dokončit do jarního vydání.

MMF24

Toto vydání (Redstone 4) začíná pomalu stabilizovat, tudíž se Karet v aplikacích, jak se funkce zatím oficiálně nazývá, dočkáme nejdříve na podzim 2018 ve Windows 10, jehož kódové označení by mělo být Redstone 5. Sám jsem si Karty otestoval a funkce se nezdála být dostatečně propracovaná a připravená na nasazení, takže je dobře, že se jí Microsoft bude ještě pár měsíců věnovat.

To je z větších novinek spojených s Windows 10 Insider Preview build 17083 všechno. Jako vždy připomínám, že kompletní seznam změn, opravených chyb a známých problémů s tímto sestavením najdete na blogu Windows Experience.