Hlavní navigace

Březnové vydání Windows 10 bylo zkompilováno v dubnu [Insider Preview build 17134]

21. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce
V reakci na zásadní, ale blíže nespecifikované problémy Microsoft vydání Windows 10 Spring Creators Update odložil. Teď do testovacího ringu vhazuje nové sestavení, které by již mělo být v pořádku.

Oživeno dne 21. dubna 2018

Microsoft souběžně uvolnil Windows 10 Insider Preview build 17134 do kanálů Slow ring a Release Preview. Zdá se, že chce stihnout vydání v příštím týdnu.

Původní článek ze dne 20. dubna 2018

Podle všeho Microsoft plánoval, že Spring Creators Update uvolní pro širokou veřejnost minulé (tj. záplatovací) úterý. Místo toho však pouze vyšel opravný balíček pro testovací okruhy. Bylo zřejmé, že se na poslední chvíli muselo narazit na nějakou zásadní chybu. Není velkým překvapením, že Microsoft vydal další sestavení, které snad řeší problém či problémy, jež mu zabránili novou verzi Windows 10 oficiálně uvolnit v minulém týdnu.

V době psaní článku je Windows 10 Insider Preview build 17134 dostupný pouze ve Fast ringu, nemělo by ale trvat dlouho, než se prokouše postupně do Slow ringu a pak do kanálu Release Preview. Podle Redmondských sestavení 17134 obsahuje všechny opravy obsažené ve výše zmíněném balíku KB4100375 a pak blíže nespecifikované nové opravy.

Čili netušíme, jaké povahy byla ona zásadní chyba. Či spíše chyby, Microsoft používá plurál. Jen víme, že mj. způsobovaly nezvykle mnoho pádů operačního systému. Otázka zní, zda se tyto chyby nedaly opravit další běžnou servisní aktualizací. Redmondští pouze uvádí, že se „rozhodli vydat nové sestavení“. Pokud tak Spring Creators Update testujete, čeká vás ještě jeden upgrade.

První podobné zpoždění

Vůbec poprvé se Microsoft dostal do takovéto zvláštní situace – číslo verze Windows 10 (tj. 1803) nejen že neodpovídá měsíci vydání, ale neodpovídá ani datu kompilace sestavení. Podle BuildFeedu bylo sestavení 17134 zkompilováno dne 10. dubna. Měsíc dokončení a vydání se liší už od Anniversary Updatu, na to jsme si už zvykli.

Vyšel Windows 10 Insider Preview build 17134 Vyšel Windows 10 Insider Preview build 17134

Po ukotvení vývojového cyklu s tím, že si Microsoft nenechává mnoho manévrovacího prostoru, se podobná situace vyskytnout musela. Vadí to něčemu? Vůbec ne. Široké veřejnosti je jedno, jestli nové vydání získá o pár dní až týdnů později, resp. si toho ani nevšimne. Kdo o vyzkoušení stojí, je připojený k některému z testovacích okruhů. Na datu kompilace nezáleží, ke zmrazení kódu stejně došlo v březnu.

CS24

Selhání programu Windows Insider?

Slyšel jsem k situaci i takové názory, že došlo k selhání programu Windows Insider, který si tak nezaslouží pokračovat. Právě naopak, Windows Insider je důvodem, proč k odhalení problém došlo. Zafungoval přesně tak, jak měl. S postupným rozšiřováním distribuce do širších testovacích okruhů si Microsoft ověřoval správné fungování na více různých konfiguracích hardwaru a softwaru.

Nakonec byly odhaleny určité problémy, teď jsou opraveny. Pokud všechno půjde rychle, Microsoft by Spring Creators Update mohl uvolnit např. příští úterý. To ovšem čistě vařím z vody – firma má úterky ráda a dřívější vydání mi nezní realisticky. Podobně už ale ani nebude chtít vydání zbytečně zdržovat.