Hlavní navigace

Windows 10 Insider Preview build 18272: Sticky Notes podporuje tmavý režim a jde na web

1. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Microsoft
V tomto sestavení stále dochází k úpravám pod povrchem, navenek je tak vidět primárně vývoj aplikací. Sticky Notes vstupuje na web, Výstřižek a skica se stává více než důstojným nástupcem staršího nástroje Výstřižky.

Kdyby vás už nebavilo hrát si s October 2018 Updatem, který se ještě v tuto chvíli povaluje v kanálech Slow ring a Release Preview, můžete přeřadit na Fast ring, kde čerstvě přistál Windows 10 Insider Preview build 18272. Kanál Skip ahead zůstává z neznámých důvodů nevyužit. Kromě uvedeného sestavení Microsoft vydal rovnou také příslušné instalační obrazy ISO. Ty většinou uvolňuje až se značným zpožděním, protože chce testery a testerky motivovat v tom, aby upgradovali pomocí Windows Updatu, čímž tak otestují běžnou cestu pro upgrade, po které následně budou kráčet stovky milionů počítačů po celém světě. Pokud tedy chcete provést čistou instalaci, můžete ISO se sestavením 18272 zcela oficiálně získat na webu Microsoftu. Výrobce dále podotýká, že toto sestavení pro architekturu ARM nebude k dispozici v jiném jazyce než v angličtině. Pojďme se už ale podívat na novinky.

Hello a jazyky

Obrazovka pro nastavení přihlašování pomocí Windows Hello je podle Microsoftu přátelštější. Rozšiřuje se podpora psaní gesty po softwarové klávesnici, ale dostalo se jen na pár velkých jazyků, takže češtinu ani slovenštinu mezi nimi nehledejte. Přibyla fonetická klávesnice pro indštinu. Předčítání vás upozorní na aktivní Caps Lock.

Výstřižek a skica

Dále se Microsoft opět věnuje aplikacím. Nástroj Výstřižek a skica 10.1809.2964.0, který mě vede k zamyšlení, proč Redmondští nezjednoduší systém číslování verzí, byl vylepšen následovně:

  • přibyla možnost obtažení snímků obrazovky rámečkem,
  • přibyla přímá podpora tisku,
  • stránka pro nastavení získala novou podobu.

K tomu bylo upraveno chování aplikace v situacích souvisejících s ukládáním. Při ukládání navržené názvy souborů obsahují časové razítko. Když se pokusíte zavřít okno a v obrázku byly provedeny neuložené úpravy, budete vyzváni k uložení. (Aleluja.) Ukládat nově můžete i do formátů JPGGIF.

Sticky Notes

Pokud nějaká aplikace od Microsoftu pracuje lidsky s číslem verze, pak je to Sticky Notes, který ve verzi 3.1 navazuje na nastavený směr. Třetí řada přidala tmavé lístky, teď ale aplikace podporuje tmavý režim zobrazení ve Windows. Pokud ho tudíž zapnete, všechny lístky budou tmavé, barevné zůstane jen záhlaví. S výjimkou lístků, jimž jste manuálně tmavě šedou nastavili, ty budou tmavé celé.

Základní barevné schéma ale i manuálně zvolíte v aplikaci. Dále vývojový tým zrychlil synchronizaci poznámek. Něco takového člověk vždycky rád slyší.

KL24

Sticky Notes 3.1 už plně podporují tmavý režim zobrazení Windows Sticky Notes 3.1 už plně podporují tmavý režim zobrazení Windows

Chystá se webová verze, kterou můžete začít testovat na adrese www.onenote.com/stickynotes. Proč se nachází na doméně OneNotu? Microsoft se rozhodl, že virtuální lístky se propojí právě s tímto nástrojem. Nedávno zahájil testování ve OneNotu pro Android, čímž vykolejil všechny, kdo si mysleli, že jako první přijde na řadu samostatný klient.

Kompletní a detailní přehled novinek, opravených chyb a známých problémů ve Windows 10 Insider Preview build 18272 najdete na blogu Windows Experience.

Byl pro vás článek přínosný?