Hlavní navigace

Lepší kontrola nad aktualizacemi a snímání oken [Windows Insider]

19. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Když už se Microsoft chlubí umělou inteligencí, konečně nasazuje zavádí chytré technologie na místa, kde by mohly být v praxi velice přínosné. Windows Update se už automatickým restartům vyhne v době, kdy počítač používáte, pokud tedy zapnete chytré Aktivní hodiny.

Před pár dny se na síti objevil další oficiální přírůstek do rodiny „19H1“. Poprvé za několik málo měsíců vývoje nabízí větší balík viditelných novinek. Windows 10 Insider Preview build 18282 vyšel ve Fast ringu a o té nejhlavnější se už zmínil kolega Lukáš Václavík. Microsoft chystá světlý motiv vzhledu. Od první verze Desítek je prostředí světlé, neplatí to však pro hlavní panel, nabídku Start, Centrum akcí a další. Zesvětlení také těchto prvků dodává systému nádech vzdušnosti a jako celek slouží jako rovnocenný protipól dříve uvedeného tmavého motivu. (Připomínám, že Průzkumník tmavý kabát do šatníku pověsil až v letošním podzimním vydání Windows 10.) Konzistence je dlouhodobý problém Desítek, takže považuji za dobré vidět, že se s ní Microsoft ještě snaží bojovat. Dalším malým dílem do skládačky je nabídka OneDrivu, kterou otevřete pomocí ikony v oznamovací oblasti – teď už podporuje tmavý vzhledu, takže na vás nebude bíle svítit, pokud tedy tmavý motiv používáte. Centrum akcí pak obestírá stejn

Lepší kontrola nad aktualizováním systému

Za velmi důležitou považuji novinku ve službě Windows Update. Microsoft z hlubin nastavení vytahuje funkci pro pozastavení aktualizací na až sedm dní. Taková předvolba se vám může hodit v případě, že vám nová servisní aktualizace působí potíže. Jedním klepnutím si zajistíte, že vám aktualizace nebude hned vnucena.

Pozastavení aktualizací? V edici Home je to novinka Pozastavení aktualizací? V edici Home je to novinka

Především však aspoň dnes funkci vidím rovněž v edici Home, kde dosud nebyly k dispozici žádné oficiální možnosti, jak distribuci aktualizací manuálně spravovat. To vedlo k absurdním situacím – když jste neposlušnou aktualizaci ručně odebrali, zanedlouho opět proběhla automatická instalace. Ačkoli se jedná o malý drobek, v rámci dané edice můžeme hovořit o pozitivním a významném posunu.

Pozastavení automatické instalace se ovšem nevztahuje na všechny aktualizace, to by bylo nežádoucí. Definice pro Windows Defender tak tento filtr propustí. Pozastavení můžete nastavit i na více než sedm dní, zdá se však, že taková možnost zůstává doménou edice Pro a vyšších. Chytřejší jsou také Aktivní hodiny.

Windows konečně umí odhadnout, kdy by se neměl uchylovat k automatickému restartování zařízení Windows konečně umí odhadnout, kdy by se neměl uchylovat k automatickému restartování zařízení

Časové okno, kdy nedochází k žádným automatickým restartům kvůli dokončení instalace aktualizací, jste doteď mohli nastavit jen jedno. Platilo tak po celý týden bez ohledu na to, že některé dny můžete mít pracovní dobu nastavenou jinak. Teď systém může automaticky určovat, kdy Aktivní hodiny vstoupí v platnost, a to na základě toho, jak pracujete s daným počítačem.

Snímání oken a přehlednější tisk

Nebude se už stávat, že při přechodu z napájení ze sítě na běh na akumulátor někdy docházelo k zesvětlení podsvícení displeje, přičemž úroveň jasu překročila stav při napájení ze sítě. Nástroj Výstřižky časem odejde, až ho funkčně dokáže nahradit nový nástroj Výstřižek a skica (dříve Skica na obrazovce). K tomuto okamžiku se Microsoft přiblížil, neboť Skica získává režim snímání konkrétních oken.

CS24

Světlý motiv OneDrivu byl doteď jediný
Světlý motiv OneDrivu byl doteď jediný
Microsoft konečně zajistil konzistenci se zbytkem systému, pokud aktivujete tmavý motiv
Microsoft konečně zajistil konzistenci se zbytkem systému, pokud aktivujete tmavý motiv

Připomínám, že v září představené zpožděné snímání již bylo dokončeno a objevilo se ve finální verzi aplikace mimo program Windows Insider. Nový režim snímání oken ale má svou mouchu – je zatím dostupný pouze ve zhruba 50 % instalací Windows 10 Insider Preview.

Pár zásahů bylo zacíleno na dialog pro tisk. Rovněž podporuje světlý motiv vzhledu. Pro lepší srozumitelnost byly na některá místa přidány popisky nebo ikony. Dlouhé názvy tiskáren pak již nebudou useknuty, ale raději budou zalomeny. Pár vylepšení se dočkal rovněž nástroj Předčítání. Kompletní přehled změn, známých a opravených chyb hledejte na blogu Windows Experience.