Hlavní navigace

Drasticky odtučněný Windows 10 „Lean“. Instalační obraz je o 2 GB menší než u edice Pro

24. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Další edice Windows? Vypadá to tak. Tahle ale bude výrazně odlišná.

Ve Windows 10 Insider Preview Build 17650, jenž se před pár dny objevil v kanále Skip Ahead, se poprvé objevila nová edice operačního systému. Jmenuje se Lean a jako první si jí všiml Lucan. Jméno ale není důležité, může se ještě změnit. Hlavní otázka zní: k čemu má sloužit? Počáteční informace naznačují, že Lean bude výrazně odlišnější od edic Home a Pro. Zatímco rozdíl mezi těmito dvěma edicemi je vcelku malý, Lean bude drasticky okleštěný. Ve srovnání s edicí Pro je instalační obraz o celé 2 GB menší! To platí pro 64bitovou verzi. Lucan tvrdí, že odstrojení systému šlo tak daleko, že dokonce ani neumí číst optická média jako CD nebo DVD. Chybí některé nástroje jako Editor registru.

Potenciální uplatnění edice „Lean“

K oficiálnímu oznámení nedošlo, v tuto chvíli tak můžeme jen spekulovat o tom, co je a proč vzniká Windows „Lean“. Interní označení tohoto systému je zatím CloudE. Posledním drobkem, který teď máme k dispozici, je, že tato edice běží v režimu S. Již nějakou dobu se mluví o tom, že Microsoft uvede Windows bez tradičního prostředí Win32. (Jméno Windows pak ovšem ztrácí význam.)

Ukázka Windows 10 Mobile se CShell (zdroj: Windows Central) Najde Windows 10 Lean uplatnění na mobilních zařízeních? (Ilustrační foto | zdroj: Windows Central)

Loni uvedená a letos zrušená varianta Windows 10 S představuje mezistupeň, jenž možná tak trochu sloužil jako test zájmu. Kde by tak okleštěný systém jako Lean mohl fungovat? Snad na extrémně laciných počítačích, kde by nikdo neměl ambice stahovat plno (náročných) programů. Za zajímavý považuji rovněž tip Paula Thurrotta, který uvažuje nad tím, zda takovou edici nemáme považovat za předzvěst nové generace mobilních zařízení.

KL24

Microsoft vyvíjí něco, co je zčásti telefon, zčásti něco víc. Stále však má jít o vysoce mobilní zařízení, kde se však s prostředím Win32 bude počítat jen těžko. Loni se začalo spekulovat o modulární variantě Windows jménem Andromeda. Redstone 5 bude hotový na podzim, takže v té době bychom se měli o Leanu dozvědět něco přímo od Microsoftu. Tento projekt ovšem může být přeložen na pozdější termín nebo úplně zrušen. Budeme se muset nechat překvapit.

https://twitter.com/tfwboredom/status/987400226913779712

Byl pro vás článek přínosný?