Hlavní navigace

Přehled zrušených funkcí. May 2020 Update odebírá Windows To Go nebo Cortanu

4. 6. 2020

Sdílet

Tak jako každý rok se dozvídáme, že nové vydání Windows nepřináší pouze samé novinky, ale také ruší některé zavedené funkce. Typicky ty nejméně využívané a ty, za které existuje náhrada. Je to tady znovu. Microsoft vydal nový Windows 10, což ale neznamená jen přídavky – s některými funkcemi se musíme rozloučit. V následujícím seznamu, který není příliš dlouhý, pocítíte kontinuitu. Microsoft často nejdříve oznámí konec vývoje, na odstranění funkce ze systému ale dojde až později. Kdo to schytal tentokrát? K tématu: Jaké funkce zrušil May 2019 Update?

KL24

Funkce odebrané z Windows 10 verze 2004

  • Cortana – Virtuální asistentka byla podle Microsoftu zlepšena, což znamená, že nepodporuje řadu spotřebitelsky zaměřených akcí. Například jí nepožádáte o to, aby pustila hudbu. Před rokem byla Cortana od systému oddělena do samostatné aplikace. S verzí 2004 de facto nastává konec virtuální asistentky, neboť v systému zbývá jen její skořápka. Začátkem tohoto roku ostatně Microsoft stáhl Cortanu pro iOS a Android.
  • Windows To Go – Před rokem byl oznámen konec vývoje, tentokrát se už funkce z Windows odebrala natrvalo. Microsoft své rozhodnutí zdůvodnil tak, že tento typ instalace nelze upgradovat a navíc vyžaduje specifické zařízení pro USB, které už není běžné.
  • Aplikace Mobilní tarify a Zprávy. – Tyto aplikace už nejsou distribuovány na zařízení bez připojení k mobilní síti, což je patrně drtivá většina stolních počítačů a většina laptopů. Jinak jsou obě stále podporovány tam, kde se je výrobci rozhodnou nasadit.

Která ze zrušených funkcí vám bude chybět nejvíce?

Funkce nadále nevyvíjené

Pokud se Microsoft rozhodne, že se již o funkci nechce dále starat, je to zřetelný signál, že ji v některém z příštích vydání Windows ze systému úplně odstraní. Nemusí to ovšem být hned v další verzi.

  • Companion Device Framework – Aktivní vývoj skončil. Tento framework slouží k přihlašování pomocí doplňkových zařízení v případě, že selže přihlášení pomocí biometrických údajů podporovaných ve Windows Hello. Podle Microsoftu jde o speciální funkci, která není standardně dostupná všem vývojářům a vývojářkám.
  • Edge – Žádné překvapení se nekoná. Nový Edge založený na Chromiu je postupně nasazován a nahrazuje starší Edge, který tímto oficiálně přestává být aktivně vyvíjený. Fakticky se na něm ale přestalo pracovat už před delší dobou, když bylo Microsoftu jasné, že pro něj bude výhodnější postavit svůj prohlížeč na zavedené technologii. V posledních vydání Windows proto nezískal žádné nové funkce.
  • Dynamic Disks – Někdy v budoucnu budou dynamické disky nahrazeny funkcí Storage Spaces. Slouží např. k vytváření oddílů rozložených na víc jednotek nebo k zrcadlení obsahu jednotek. Nadále budou k dispozici pro jeden specifický případ použití, a sice pokud zrcadlíte obsah jednotek, ze kterých je zaváděn operační systém.

Zdroj: Microsoft Docs (1 | 2) via Thurrott.com

Byl pro vás článek přínosný?