Hlavní navigace

Ve Windows 10 October 2018 Update je rozbité rozbalování z archivů ZIP

22. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Microsoft / Cnews
Ačkoli nemůže způsobit takové problémy jako chyba mazající celá úložiště, přesto se jedná o jednu z chyb, jež může komplikovat životy – a ve finální verzi operačního systému nemá co pohledávat.
Distribuce Windows 10 verze 1809 nadále stojí

. Po pár dnech od vydání byla pozastavena kvůli problému s mazáním uživatelských dat. Byť se chyba dotkla nízkého procenta uživatelů a uživatelek, jedná se o fatální přešlap – pomyslné vyvrcholení nevhodného přístupu k vývoji a testování Windows, které Microsoft zjevně nezvládá.

Jestliže pomalu očekáváme, že bude distribuce obnovena, objevuje se další problém, který by bylo záhodno vyřešit dříve, než se nové hlavní vydání Desítek začne skrze Windows Update dostávat mezi běžné uživatelky a uživatele. Nejdříve si ale dovolím připomenout, že 9. října byla uvolněna oprava zmíněného problému s mazáním dat.

Dne 16. října pak vyšel nový opravný balíček řešící další problémy (číslo sestavení se zvedlo na 17763.104). Objevil se pouze v programu Windows Insider, specificky v kanálech Slow ring a Release Preview. Tam zatím October Update zůstává uvězněný.

Zásadní chyba v Průzkumníku

Jak upozornil Woody Leonhard, na Redditu se nejméně ve dvou vláknech začalo debatovat o podivném chování Průzkumníka. Windows 10 v1809 podle všeho při rozbalování archivů nezobrazuje dialog dotazující se na to, zda chcete přepsat soubory, pokud se některé v cílové složce nazývají stejně jako ty v archivu. Tím pádem byste mohli omylem přepsat data.

Zkusil jsem si to ověřit na jednoduchém textovém souboru, jehož originál jsem po archivaci (do formátu ZIP) upravil. Při pokusu o rozbalení souboru do původního umístění se sice žádný potvrzovací dialog nezobrazil, po otevření souboru v původním umístění nicméně bylo jasné, že k přepsání nedošlo. Zdá se tedy, že chyba v softwaru vede k tomu, že se stejně nazvaný soubor z archivu nerozbalí. Aspoň to vyplývá z mé zkušenosti, resp. to potvrzují mnozí dalších v diskuzních fórech.

KL24

Ne, že bychom vám doporučili používat Průzkumníka k práci a archivy, v tomto ohledu je značně nedostatečný. Pokud ale potichu selže rozbalení souborů, jedná se o důležitou chybu, která by se ve finálním vydání Windows neměla nacházet Ne, že bychom vám doporučili používat Průzkumníka k práci a archivy, v tomto ohledu je značně nedostatečný. Pokud ale potichu selže rozbalení souborů, jedná se o důležitou chybu, která by se ve finálním vydání Windows neměla nacházet

Což nakonec není naštěstí nic fatálního, jedná „jenom“ o chybu nepříjemně narušující funkcionalitu systému. Nevíme ovšem, kolik lidí používá Průzkumníka k otevírání archivů. Většina snad používá nějaký propracovanější program třetí strany, kde k potížím nedochází. Průzkumník je v oblasti komprimace dodnes nouzová volba, jež nenabízí skoro žádné funkce, nepodporuje řadu typů archivů.

Není pak jasné, jestli v některých případech opravdu dochází k tomu, že jsou bez potvrzení nahrazeny stejně pojmenované soubory, nebo se dotyční lidé v diskuzích pouze nepodívali, zda byl pozměněn jejich obsah. Zdá se však, že tiché selhání rozbalování je další problém, který byl Microsoftu nahlášen před několika měsíci. Na detaily si budeme muset počkat.

Byl pro vás článek přínosný?