Hlavní navigace

Windows 10 pro distribuci aktualizací využijí model peer to peer

16. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud nám uniklé sestavení Windows 10 něco prozradilo, pak to, že Microsoft má v plánu nabízet aktualizace pro Windows a další své produkty rovněž pomocí technologie P2P. Což je zajímavý krok, protože Microsoft může ušetřit na provozu serverů, které podstupují každý měsíc obrovskou zátěž.

Aktualizace přitom podle mé zkušenosti dost často nestíhají doručovat dostatečnou rychlostí. Zapojení počítačů uživatelů by přenosy mohlo zrychlit. Aspoň zatím se jedná o volitelnou funkci. Předpokládám, že zůstane volitelná i nadále, což by bylo dobré. Vlk by se nažral a koza zůstala celá.

 

Jak připomíná The Verge, Microsoft v roce 2013 koupil firmu Pando Networks, která vyvíjela technologii podobnou BitTorrentu. Ve Windows 10 patrně nalezneme její odkaz. Co by nám mohlo na sdílení aktualizací vadit kromě toho, že bude využíváno naše připojení? Zbývá zodpovědět otázku bezpečnosti.

Bude kritické, aby proces sdílení mezi počítači nemohl nikdo narušit. Pokud aktivujete předvolbu Download apps and OS Updates from multiple sources to get them more quickly, budete jednak sdílet a stahovat aktualizace z počítačů po celém světě, jednak tato volba umožní distribucí aktualizací mezi zařízeními v lokální síti.

Tím bude ušetřeno vaše připojení, což zní dobře. Bude ale možné omezit se pouze na distribuci v lokální síti s tím, že stahovat budete čistě ze serverů služby Windows Update. Ani tak nebudete sdílet aktualizace se světem. Vedle aktualizací bude model P2P využit rovněž k distribucí aplikací.

MMF24

Aktualizace bude možné získat pomocí modelu P2P
Aktualizace bude možné získat pomocí modelu P2P

Zdroj: The Verge | Neowin