Hlavní navigace

Windows 10 v1809: rychlejší upgrade, chytré plánování restartů a menší aktualizace

4. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Fáze upgradu, kdy nemůžete pracovat se svým počítačem, je opět kratší. Microsoft ale pro Windows 10 verze 1809 připravil další zlepšení. Jedná se o kompaktnější aktualizace a chytré plánování automatického restartu, který je nutný k dokončení instalace.

Od 2. října je možné manuálně instalovat Windows 10 verze 1809. Tzv. October 2018 Update kromě praktických vylepšení pro každý den přináší také pár novinek zlepšujících proces instalace aktualizace. Ten se Microsoft snaží zlepšit dlouhodobě, což ale neznamená, že reaguje na veškerou kritiku. Takže např. v edici Home nemáte nad automatickými instalacemi žádnou kontrolu. Verze 1809 je třetí řadou Desítek, kde dochází k významnému zkrácení průměrné doby potřebné k upgradu – specificky se bavíme o druhé fázi instalace, kdy počítač nemůžete používat. Podrobnosti jsme si už přiblížili dříve. V jádru jde o to, přesunout maximum operací souvisejících s instalací do první fáze, kdy procesy probíhají na pozadí, zatímco s počítačem pracujete.

Ještě rychlejší druhá fáze upgradu

Microsoft minule uvedl, že postupnou optimalizací došel k těmto výsledkům průměrná doby druhé části upgradu (globálně):

  • 82 minut v případě Windows 10 verze 1703 (Creators Update),
  • 51 minut v případě Windows 10 verze 1709 (Fall Creators Update),
  • 30 minut v případě Windows 10 verze 1803 (April 2018 Update).

Uvedených 30 minut je hodnota získaná z programu Windows Insider, novější údaj firma neposkytla. Teď tvrdí, že aspoň v rámci tohoto programu opět dosáhla zlepšení. Windows 10 verze 1809 čas potřebný k dokončení druhé a pro uživatelky a uživatele nepříjemné „čekací“ části upgradu o dalších 31 %.

Microsoft naznačuje, že vychází z dosud publikovaných údajů, což by nám tedy mělo vycházet na zhruba 21 minut, kdy s počítačem nemůžete pracovat. Ovšem průměrně. Minule Microsoft operoval s minutami a lze těžko s jistotou odhadnout, proč se tentokrát chlubí jen procentuálním zlepšením.

Inteligentní plánování a provedení instalace aktualizací

Mnohokrát jsem slyšel historku o tom, jak někdo na chvíli odešel od počítače, a vrátil se ke stroji, který instaloval aktualizaci, přičemž byl proveden automatický restart ze strany systému. Což někdy vedlo i ke ztrátě rozdělané práce. Microsoft se dušuje, že dělá vše proto, aby se to už neopakovalo. Využije umělou inteligenci k tomu, aby případné vynucené restarty proběhly tak, aby neobtěžovaly.

Inteligence (teď firma raději říká, že jde o vylepšené strojové učení) by měla např. vědět, že když během pracovního dne na pár minut na pár minut s počítačem nepracujete, že se k němu zase vrátíte. Vychází z analýzy vašich návyků, zatímco dříve Windows pouze ověřoval, jestli jste na počítači aktivní, případně jen respektoval nastavenou dobu aktivního používání.

Podle Microsoftu by instalace aktualizací měla být méně náročná Podle Microsoftu by instalace aktualizací měla být méně náročná

Jak se poměry opravdu změní, si budeme ověříme až v praxi. Microsoft neřekl nic o tom, že by systém respektoval otevřené programy a myslel na případnou neuloženou práci. K tomu, co jsme už pár týdnů věděli, ale Microsoft doplnil nikoli nezajímavou informaci – systém může počítač probudit k životu v noci, aby se zaktualizoval. Nikdy to neudělá, pokud notebook není připojený k elektrické síti.

Je-li ale připojený ke zdroji, může si systém neoblíbenou činnost odbýt tak, aby to nemělo prakticky žádný dopad na vaši práci. V noci by měl Windows automaticky ztlumit zvuky, aby vás případně neprobudil. Pokud se po dobu několika nocí nepovede zařízení zaktualizovat, budete vyzváni k tomu, abyste (laptop) nechali přes noc připojený k elektrické síti.

Menší kumulativní aktualizace

Pro většinu lidí nejmenší obtíž představuje velikost běžných servisních aktualizací. I když stažení může trvat relativně dlouhou dobu na pomalejším připojení, dojde k tomu na pozadí a ve výsledku člověk jako rušivý vnímá až okamžik, kdy ho systém vyzve k restartu.

K tématu: Microsoft v roce 2019 přestane poskytovat aktualizační balíčky delta

I když se jedná o změnu pro většinu lidí neviditelnou, ve výsledku je dobře pro všechny, když se objem stažených dat sníží. Microsoft jednak od 12. února 2019 přestane poskytovat tzv. balíčky delta. Ty nikoho v domácích podmínkách nezajímaly, používaly se v organizacích. Za pár měsíců místo toho budou všichni získávat tzv. expresní či rozdílové aktualizace.

Microsoft ale dále uvádí, že od Desítek ve verzi 1809 bude poskytovat pouze jeden typ tzv. kvalitativních aktualizací. (Tj. nejedná se o balíčky obsahující čistě záplaty.) Ten prý bude menší a přívětivější z hlediska správy. Firmy, které získávají aktualizační balíčky skrze WSUS, SCCM či nástroj pro správu od třetí strany, pocítí úsporu – bude přeneseno méně dat a zmenší se velikost vyrovnávacích pamětí v distribučních bodech.

KL24

Aktualizace pro verzi 1809 pak budou v průměru o 40 % efektivnější na každém konkrétním počítači, protože na něm už nebude probíhat propočítávání optimálního obsahu, který zařízení přinese expresní aktualizace. Nový typ kvalitativních aktualizací bude distribuován skrze Windows Update, dále pak tedy i skrze WSUS a v souboru CAB.

Dle Microsoftu ze změny budou benefitovat i domácnosti, a to jak při získávání servisních aktualizací, tak při instalaci nových hlavních verzí Desítek. Více informací najdete na blogu Windows IT Pro.

Byl pro vás článek přínosný?