Hlavní navigace

Windows 10 October 2018 Update oficiálně vydán. Kdy začne automatizovaná distribuce?

3. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Redmondští na své úterní akci, kde předvedli nový hardware, také oficiálně uvedli novou řadu Windows 10. Manuální povel k upgradu už můžete vydat dnes. Kdy případně verzi 1809 získáte automaticky?

Kromě toho, že Microsoft včera odhalil nový hardware, tak rovněž oficiálně oznámil, kdy bude dostupný Windows 10 verze 1809. Dřívějších neoficiální informace byly pravdivé. Začíná být již tradicí, že prvních pár dní je nová řada Desítek dostupná k manuální instalaci, automatizovaná distribuce skrze službu Windows Update začne o něco později při příležitosti tzv. záplatovacího úterý. Jinak to nebude ani s October 2018 Updatem. Teď je dostupný na vyžádání – pokud Windows Update nereaguje na manuální výzvu k vyhledání aktualizace, si můžete stáhnout průvodce upgradem z webu Microsoftu. Automatizovaná distribuce prostřednictvím Windows Updatu bude zahájena 9. října, což je právě nejbližší záplatovací úterý. Od tohoto bodu pak můžete systém získat automaticky v nejbližších dnech, ale také týdnech až měsících.

Když začne automatizovaná řízená distribuce?

Pokud se vám nová verze Windows 10 zatím ve Windows Updatu nenabízí, zřejmě k tomu existuje důvod. Již od této chvíle Microsoft opět do procesu distribuce aplikuje umělou inteligenci, která ovlivňuje dostupnost na základě známých potíží. Jako první je aktualizace dostupná na zařízeních, kde není znám žádný problém, jenž by po instalaci mohl nastat.

O novinkách v systému jsme informovali průběžně během vývoje. Starší články hledejte pod štítkem Windows Insider.

Pokud ale provozuje určitý program nebo ovladač, který by činil potíže s kompatibilitou (a Microsoft o něm ví), aktualizace vám bude nabídnuta později. Vždycky můžete provést upgrade pomocí průvodce, viz výše, ale pokud vyloženě nepatříte do nadšeneckého tábora, nemáte obecně důvod ke spěchu.

Sestavení 17763 je nakonec tím finálním Sestavení 17763 je nakonec tím finálním

Naopak, malý odklad neuškodí. Microsoft mezitím systém vyladí vy máte lepší šanci, že se vyhnete možným počátečním problémům. Doufejme, že tentokrát Microsoft testování provedl důkladněji než minule, neboť s jarním vydáním Desítek se objevila řada problémů.

MMF24

Microsoft tvrdí, že se mu ještě o kousek povedlo zkrátit fázi instalace aktualizace, kdy počítač nemůžete používat, konkrétně o 31 % ve srovnání s April Updatem. Jedná se o několikáté zkrácení této fáze instalace.

Nových funkcí přitom systém nenabízí tolik, resp. nejsou nutně přelomové. Již brzy si je přiblížíme v recenzi, abyste měli více jasno, jestli vám (před)časný upgrade stojí za riziko. Aktuálně Microsoft eviduje potíže s ovladači Intel Display Audio ve verzích 10.25.0.3 až 10.25.0.8, které ve Windows 10 v1809 nepřiměřeně vytěžují procesor. V tomto případě vás Microsoft upozorní, abyste upgrade zatím nepodnikali a vyčkali na nový ovladač.