Hlavní navigace

Windows 10 zlobí. Chyba vám může vysát veškeré volné místo na disku

2. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná vás minulý týden potkalo totéž, co mě. Windows 10 hlásí nedostatek místa na disku. Běžně na svém SSD mám volných 80+ GB, nic nového jsem neinstaloval nebo nestahoval, takže mě ta hláška překvapila.  

Gigabajty jsou fuč

Pomocí šikovného nástroje TreeSize Free (viz náš návod) jsem šel zjistit, kam ty desítky gigabajtů mizí. Schované byly v dočasné složce Temp v souborech pojmenovaných jako aria-debug-xxxxx.log. Největší měl přes 23 GB.

OneDrive vysál veškeré volné místo OneDrive vysál veškeré volné místo

Rychlým googlením jsem zjistil, že chyba není jen u mě, ale pár dní předtím se řešila také na oficiálním fóru Microsoftu. Obří logy generuje OneDrive. Člověk z Microsoftu doporučil soubory smazat a OneDrive resetovat pomocí příkazu %localappdata%\Microsoft\OneDrive\onedrive.exe /reset. Nepomohlo to, v dalších dnech se Temp znovu plnil gigabajtovými logy.

Reset OneDrivu nepomáhá, velké logy vznikaly i nadále Reset OneDrivu nepomáhá, velké logy vznikaly i nadále

Jak chybu vyřešit?

Účinným řešením bylo OneDrive odinstalovat přes Ovládací panely | Programy | Programy a funkce | Odinstalovat program. Pak bylo třeba smazat kompletní obsah složky %localappdata%\Microsoft\OneDrive. Nejde-li to, pomůže program IObit Unlocker, který odstraní i systémem uzamčené soubory.

Pokud tuto cloudovou službu nepoužíváte, ani ji nemusíte instalovat znovu. Pokud ji chcete, bude třeba stáhnout nový instalátor z oficiálních stránek. V mém případě se soubory typu aria-debug nadále vytvářejí, ale mají jen pár kilobajtů. A zatím nerostou.

KL24

Zapisování velkých logů nejspíš souvisí s jiným problémem OneDrivu, na který jsem narazil. Proces Microsoft OneDrive Setup se každý den spouštěl automaticky na pozadí a bez problémů si řekl o třetinu procesorového času.

OneDrive na pozadí velmi silně vytěžoval procesor OneDrive na pozadí velmi silně vytěžoval procesor

Aktualizace OneDrivu se přitom nikdy nepodařila. Systémová notifikace neustále upozorňovala na neúspěšný update. Doporučením byla ruční instalace. Jenže ta se nikdy ani nespustila. Pomohla až odinstalace původního OneDrivu a následná instalace nového.

Automatická aktualizace OneDrivu zlobila a ruční nefungovala Automatická aktualizace OneDrivu zlobila a ruční nefungovala

Byl pro vás článek přínosný?