Hlavní navigace

Windows 10X dorazí až v roce 2021 a nenabídne tradiční virtualizaci aplikací Win32

21. 7. 2020

Sdílet

Není to tak dávno, co jsme se dozvěděli, že Microsoft mění plány na staronový operační systém. Windows 10X si tak odbude premiéru na zařízeních s jednou obrazovkou. Původně měl letos vyjít dvouobrazovkový počítač Surface Neo, z čehož ale sešlo. Teď se dozvídáme o další úpravě interních plánů. První zařízení s Windows 10X dorazí na jaře 2021. K dokončení softwaru by mělo dojít letos v prosinci.

Prosinec je ostatně novým termínem pro dokončení jádrových technologií Windows po poslední větší reorganizaci vývojového týmu Windows. Čerstvé informace přinesli Zac BowdenMary Jo Foley. Podle nich alespoň první počítače se standardní jednou obrazovkou budou konkurovat laciným chromebookům. Cílit budou na vzdělávací sektor a na pracovníky a pracovnice v tzv. první linii.

O rok později, tj. na jaře 2022, se prý objeví další zařízení s jednou, ale zřejmě také se dvěma obrazovkami. Jejich uvedení je spojené se stavem trhu – Microsoft prý nechce riskovat uvedení experimentálního počítače v nejisté době.

Otázka kompatibility

Jestliže mají první stroje klasického formátu cílit na trh s lacinými počítači s Chrome OS, podstoupí jistou oběť. Budou levné a relativně málo výkonné. Zřejmě i kvůli nedostatečnému výkonu proto Windows 10X v této fázi nenabídne aplikace typu Win32 prostřednictvím tradiční virtualizace, ačkoli se to očekávalo.

Uživatele a uživatelky raději odkáže na virtualizaci realizovanou v cloudu (snad spekulovaná služba Cloud PC, o níž se doslechla Foley). Samozřejmě ve Windows 10X od začátku nativně poběží aplikace pro UWP a webové aplikace.

KL24

Foley už dříve upozornila, že programy typu Win32 ve virtualizaci neběží dobře. Neznamená to, že se virtualizace ve Windows 10X nedočkáme, Microsoft jen potřebuje více času, aby technologii dostatečně dobře odladil. Je možné, že ani v roce 2022 nebude připravená. Na to si ale musíme počkat.

Zdroje: Windows Central | ZDNet (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?