Hlavní navigace

Windows 12 byly vydány. Sice jenom jako Windows 11 2024 Update, ale novinky v nich jsou

Sdílet

Microsoft Copilot a AI PC Autor: Microsoft
Microsoft Copilot a AI PC
Po většinu roku se o jejich novinkách různě mluvilo, ale velká aktualizace Windows 11 pro rok 2024 nakonec vychází až teď v říjnu. I když notebooky s novými procesory už se s ní nějakou dobu prodávají.

Microsoft před nějakou dobou přestal s vydáváním velkých aktualizací Windows po šesti měsících a přešel spíše na roční rytmus. Na letošek vyšla poměrně velká aktualizace známá hlavně množstvím nových funkcí založených na umělé inteligenci, o níž se jednu dobu dokonce mluvilo jako o možném Windows 12, později jako o Windows 11 24H2, oficiální jméno je ale Windows 11 2024 Update. Po dlouhé době se tato novinka dostala do oběhu.

Windows 11 2024 Update bylo Microsoftem uvolněno do distribuce minulý týden a pomalu by se mělo začít objevovat ve službě Windows Update, která tuto aktualizaci eventuální automaticky nainstaluje. Rozjezd ale asi bude pozvolný v několika vlnách, na redakčním desktopu ani osobním notebooku se zatím aktualizace v nabídce neobjevila.

Jak už bylo řečeno, 2024 Update je spojený hlavně s AI funkcemi a technologií tzv. Copilot+ PC, ovšem tyto notebooky už měly tuto verzi předinstalovanou od vydání a v případě procesorů Intel a AMD stejně budou AI funkce distribuovány zvlášť.

Uživatelé desktopových PC hlavně s procesorem AMD už asi zase tuto aktualizaci znají díky tomu, že má zvýšit výkon procesorů AMD, nicméně související změny byly mezitím backportovány i na starší verzi Windows. Vedle těchto mediálně známých věcí ale 2024 Update přináší řadu dalších věcí, kvůli kterým o vydání píšeme.

AMD mění memy ve skutečnost. Výkon Zenu 5 se zlepší s budoucími aktualizacemi Windows Přečtěte si také:

AMD mění memy ve skutečnost. Výkon Zenu 5 se zlepší s budoucími aktualizacemi Windows

Stáhněte si víc výkonu. Oprava zrychlující procesory AMD už je široce dostupná pro aktuální Windows Přečtěte si také:

Stáhněte si víc výkonu. Oprava zrychlující procesory AMD už je široce dostupná pro aktuální Windows

Novinky v Průzkumníku

2024 Update má různé úpravy Průzkumníka souborů, tedy výchozího správce souborů a nástroje pro prolézání disku a dokumentů. Microsoft do něj přidal podporu vytváření archivů ve formátech .7z a .TAR, editování metadat v souborech PNG, podporu zobrazení souborového systému připojených telefonů se systémem Android nebo možnost duplikovat taby (záložky/karty) po kliknutím pravým tlačítkem. Počáteční zobrazení, které program ukazuje po spuštění a jeho kontextové menu je také změněné.

Dobrá věc je, že v kontextovém menu byly k tlačítkům pro akce kopírovat/vložit a tak dále přidány vysvětlující popisky, čímž se použitelnost této nové verze menu o dost zlepšila. Pokud jste si ale ručně úpravou registrů vrátili stará menu, asi nemáte důvod na tom něco měnit. Z druhé strany spektra si zase vývojáři mohou v příkazové řádce zapnout podporu příkazu sudo ve stylu Linuxu.

Aktualizovaná kontextová menu v Průzkumníku ve Windows 11 2024 Update

Aktualizovaná kontextová menu v Průzkumníku ve Windows 11 2024 Update

Autor: Microsoft

V systému je přidána funkce Voice Clarity, což je filtr odstraňující šum a hluk z okolí v audiu nahraném mikrofonem, který se bude dát použít v podporujících aplikacích, a má využívat umělou inteligenci. Půjde asi o podobný natrénovaný model, jako je RTX Audio od Nvidie nebo podobný filtr poskytovaný AMD. Microsoft také přidal nějaká zlepšení Bluetoothu pro potřeby pomůcek  pro neslyšící.

WiFi 7

Nová verze má oficiální podporu standardu WiFi 7, schopnost sdílet nastavení bezdrátové sítě a připojovat se k ní pomocí QR kódu (místo abyste potřebovali třeba kamarádům zjišťovat a diktovat heslo). a také lepší podporu ARM počítačů s vylepšeným výkonem a také vylepšenou emulací x86 procesorů (pomocí překladače Prism).

Nastavování a sdílení přístupu k WiFi pomocí QR kódu

Nastavování a sdílení přístupu k WiFi pomocí QR kódu

Autor: Microsoft

Výkonnostní zlepšení pro x86 procesory AMD už bylo zmíněno, systém ale asi bude mít i řadu dalších změn, které nejsou přímo nějak speciálně ohlašovány, takže výkon se s touto verzí systému může měnit i všech procesorech obecně (ale z jiných důvodů).

Energy Saver i pro desktopy

V systému je také nová možnost „Energy Saver“, která má snižovat spotřebu (a potenciálně hluk) počítače. Měla by nahrazovat Spořič baterie. Tato nová verze ale je určená nejen pro notebooky a mobilní zařízení, ale i pro desktopy. Jak přesně se bude chovat a zda třeba bude schopná omezit zbytečně agresivní boostování procesorů v nízké zátěži a v klidu, to uvidíme.

Energy Saver ve Windows 11 2024 Update

Energy Saver ve Windows 11 2024 Update. Funkce Live caption jsou zase automatické titulky pro video a audio, které generuje AI (jde o funkci Copilot+ PC)

Autor: Microsoft

2024 Update má i různé kosmetické změny – do Start Menu se automaticky přikýbluje aplikace pro propojení s telefonem, rozložení taskbaru bylo trochu upraveno. Windows mají jako výchozí obrázek na ploše nastavenou galerii Spotlight, což by se ale nemělo projevit, když máte nastaveno něco vlastního. Na plochu se mimochodem dá poprvé nastavit HDR obrázek.

Novinek je na různé úrovni v nové verzi Windows víc ve Správci úloh, aplikaci pro nastavení, zálohovacím nástroji a dalších místech.

Windows 11 2024 Update jsou jednou z velkých aktualizací, jejichž zpracování trvá delší dobu a potřebuje o trochu víc rezervy volného místa na disku pro nainstalování, protože se nahrazuje celý systém (oproti aktualizacím, které se nainstalují standardní cestou Windows Update jako běžné záplaty). To by mělo znamenat, že vám po nějakou dobu na disku také zůstane několikagigabajtová záloha pro návrat k původnímu systému v případě problémů.

CS24

Pokud chcete novou verzi mít co nejdřív a pořád se vám neukazuje ve Windows Update, je zde ještě možnost stáhnout obraz ISO (instalátor) z webu Microsoftu a nainstalovat aktualizaci ručně jeho pomocí. Tyto obrazy jsou již také dostupné:

Zdroje: Microsoft (stažení ISO), Windows Central, Microsoft