Hlavní navigace

Windows 7: jak vytvořit a připojit virtuální disky

24. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Virtuální disk představuje soubor na fyzickém disku s koncovkou .vhd, který obsahuje kompletní obsah a strukturu běžného disku. Po připojení se pak tváří jako běžný pevný disk a je možné s ním standardně pracovat. S virtuálními disky jste se možná setkali při práci s programem Virtual PC. Nyní s nimi dokážou pracovat i Windows 7, takže je možné VHD disky využít například ke snadnému přenášení mnoha souborů mezi počítači. Stačí pouze soubor přesunout na jiný počítač a poté připojit do systému.

Jak tedy VHD vytvořit? Přejděte na Start | Ovládací panely | Systém a zabezpečení | Nástroje pro správu, otevřete nástroj Správa počítače a klepněte na spoložku Správa disků. Můžete také stisknout Win+R, do pole napsat řetězec diskmgmt.msc a klepnout na OK. Otevře se nástroj Správa disků.

V horní části otevřete nabídku Akce a klepněte na položku Vytvořit virtuální pevný disk. Klepněte na tlačítko Procházet, zadejte místo, na které chcete soubor VHD uložit, a název. U položky Velikost virtuálního pevného disku zadejte jeho velikost. Následně v části Formát virtuálního pevného disku zvolte, zda chcete, aby měl disk pevnou velikost, nebo aby byl vždy dynamicky zvětšován v závislosti na ukládaných datech.

Virtuální disk se nyní objeví v seznamu fyzických disků v dolní části. Klepněte na něj pravým tlačítkem a zvolte Inicializovat disk.

Ponechte zatrženou volbu MBR a klepněte na OK. Poté klepněte pravým tlačítkem na obdélník s černým pruhem, který je označený jako Nepřiřazeno, a v nabídce zvolte Nový jednoduchý svazek. Postupujte podle průvodce. Ve třetím okně si zvolte písmeno, které bude disku přiřazeno, a ve čtvrtém pak ponechte výchozí nastavení.

Poté, co bude disk naformátován, se objeví v Průzkumníku a můžete ho začít používat.

Odpojení virtuálního disku provedete opět prostřednictvím nástroje Správa disků. Klepněte na příslušný disk pravým tlačítkem, zvolte Odpojit virtuální pevný disk a poté klepněte na OK.

CS24

Opětovně připojit ho můžete tak, že v nabídce Akce klepnete na položku Připojit virtuální pevný disk, zvolíte umístění souboru VHD a klepnete na OK.