Hlavní navigace

Windows 7 na minibooku: rychlost po týdnu

25. 1. 2009

Sdílet

 Autor: Redakce

Přesně před týdnem jste si mohli přečíst, jak snadno lze nové Windows 7 nainstalovat na současné mininotebooky postavené na platformě procesoru Intel Atom. První zkušenosti byly veskrze dobré, především ve srovnání se současnými Windows Vista, které jsou na Atomech téměř nepoužitelné. A ještě o kus je to s nimi horší na mém mininotebooku Fujitsu Siemens Computer Amilo Mini U3520, který obsahu ne právě nejrychlejší pevný disk (velikost 1,8 palce, 4 200 ot./min, 2 MB vyrovnávací paměti) a který dostatečně prověří rychlost každého operačního systému.

Kromě toho jsem ponechal Windows 7 nainstalovaný také na Toshibě NB100, která je osazena klasickým rychlým pevným diskem. Pro závěrečně porovnání rychlosti prostřednictvím klasických benchmarků jsem použil právě tento notebook.

Nechte práci na grafice

Rychlost Windows 7 je plně srovnatelná s Windows XP Home ULPC, se kterými jsou tyto mininotebooky běžně dodávány. Ovšem ve dvou kategoriích jsou Windows 7 o poznání rychlejší: suvérně vítězí v rychlosti spouštění často používaných aplikací a v rychlost zobrazování.

Vyšší rychlost spouštění je způsobena lepším využitím operační paměti. Zatímco Windows XP po startu spotřebují pouze malou část operační paměti a její větší část je zcela nevyužitá, Windows 7 ji použije pro natažení aplikací, které častěji spouštíte. Toto cachování probíhá inteligentně na pozadí, s nízkou prioritou a tudíž nezpomaluje ani nepříliš výkonný mininotebook. Spuštění aplikací je pak velmi rychlé: prohlížeč Google Chrome startuje téměř okamžitě (pod XP 6 sekund), Thunderbird za 2 sekundy (pod XP 14 sekund) a například prohlížeč Firefox za 3 sekundy (pod XP 12 sekund).

Stejně svižná je i většina diskových operací, rychlost navíc výrazně vzrůstá rozšířením paměti na 2 GB, což je maximum současných minibooků. Zatímco povýšení z 1 GB na 2 GB jsou pod Windows XP téměř nerozpoznatelné, pod Windows 7 si zrychlení všimnete.

Jste zvyklí ze současných Windows 7 vypínat grafické prostředí Aero? Pak na stejný postup pod Windows 7 raději zapomeňte. Použití Aera je právě na mininoteboocích výhodnější, a to hned z několika důvodů.
Pokud totiž máte zapnuto rozhraní Aero, je veškerá grafická činnost počítána grafickou kartou bez přímé účasti procesoru. A to právě u Atomu velmi dobře poznáte. Zatímco při vypnutém Aeru je problém bez trhání pohnout oknem s běžícím DivX videem, se zapnutým Aeerem vše funguje bez jediného zaškobrtnutí a dokonce bez měřitelného nárůstu zátěže procesoru.

A nebo jiný příklad: tažení oknem webového prohlížeče znamená bez Aera nárůst zátěže procesoru z 30 procent na procent 75. To je také důvod, proč podle mých měření mininotebook s Windows 7 vydrží na baterii se zapnutým Aeerem stejně dlouho, jako bez něj. Zkrátka energii, kterou ušetříte na grafické kartě vypnutým Aeerem, spotřebuje procesor zvýšenou zátěží při obsluhování uživatelského prostředí.

Je tedy zbytečné Aero na mininoteboocích vypínat. Výdrž na baterie nijak výrazněji nezvýšíte a naopak si všimnete zpomalení vykreslování uživatelského rozhraní, připravíte se i o prá užitečných vychytávek.

Na betu dobrý

Testy výkonu jsou zajímavou kategorií, všechny si ve srovnání můžete prohlédnout v následující tabulce. Jen pro pořádek musím dodat, že ovladač grafické karty ve Windows XP Home pocházel přímo od Intelu, pod Windows 7 pak byl součástí systému. To vše vinou toho, že Intel doposud ovladač kompatibilní s Windows 7 nevydal.

Ty může být vinou horších výsledků v některých grafických benchmarcích. Velkým překvapením ale byl nárůst výkonu v modernějších grafických testech (zde zvítězily Windows 7), zatímco ve starších dominují Windows XP. Nižší výkon v testu PCMark připisuji na vinu také grafické části testů, ostatní dílčí testy byly srovantelné pod oběma operačními systémy.

Zajímavé hodnoty udaly také testy výdrže. Pro jistotu jsem všechna měření opakoval třikrát a zveřejněná čísla jsou průměrnými hodnotami z těchto tří měření. Windows 7 se ukázaly jako velmi dobré při kancelářské činnosti, kde výraznější cachování umožňuje pevnému disku častěji usínat a šetřit tím energii. text

KL24

Toshiba NB100

Windows XP Home Windows 7
3DMark01 (body) 3 006 2 559
3DMark03 (body) 735 636
3DMark05 (body) 244 249
3DMark06 (body) 90 114
PCMark05 (body) 1 536 1 419
HDTune (MB/s; ms) 45,1; 18,3 45,2; 18,2
CrystalDiskMark (MB/s) 47,03 (čtení); 43,61 (zápis) 47,11 (čtení); 47,03 (zápis)
SuperPI 1M (čas) 1:33,438 1:30,730
Výdrž web* (čas) 2:46 2:41
Výdrž kancelář** (čas) 3:12 3:47
Spuštění systému 58 47

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth;

A odpověď na úvodní otázku, zda se vrátím k Windows XP Home? Ne, děkuji, nechci...