Hlavní navigace

Windows 7 nemají stejné prvky zabezpečení jako Windows 8. Kde leží problém?

9. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zítra bude záplatovací úterý a shodou okolností krátce před ním přichází zpráva o zranitelných místech ve Windows 7. Podotýkám, že si ale musíte hodně dávat pozor při čtení. Výzkumníci prošli na 900 knihoven a odhalili mnoho potenciálně slabých míst zabezpečení. Pikantní na celé věci by mělo být to, že Microsoft nedostatky vyřešil, ale pouze ve Windows 8.

Mohli byste to pochopit tak, že zatímco pro nějakou vážnou díru vyšla záplata pro Windows 8, stejná díra zůstala v Sedmičkách neopravena. Jenže tak to není. Výzkumníci odhalili, že Sedmičky nemají stejné bezpečnostní funkce jako Osmičky. Bohužel podobnosti neznáme a do problematiky tak úplně nevidíme.

Jak je to podáno, mi ale připadá, že si někdo stěžuje na to, že novější produkt je lepší než starší. Není to snad logické? Je v pořádku žádat záplaty pro stále relativně mladá a hlavně oficiálně podporovaná Windows 7. Vyloženě přidávat nové funkce ale Microsoft do staršího produktu nebude.

 

Od toho tu máme nová vydání a také si nemyslím, že by někdo chtěl, aby Microsoft svého času přidal rozhraní Aero do Windows XP proto, že se objevilo ve Vistě. Nacházíme se na tenkém ledě, protože zákazníci mají právo žádat u podporovaného produktu zabezpečení. Ale nejsou to pouze Windows, kde platí, že nová verze nabídne skoro automaticky rovněž lepší zabezpečení díky novým prvkům ochrany.

Taková situace nastává u každého kusu softwaru. Otázkou zůstává, zda přidané bezpečnostní funkce byly takového charakteru, aby ospravedlnily přítomnost pouze ve Windows 8. A pokud v systému nebyly od začátku, ale Microsoft je tam přidal až časem, aby se vypořádal s dírami, mohl zrovna tak (aspoň z části) stejnými funkcemi obohatit Windows 7.

MMF24

Dávalo by to smysl, ostatně Sedmičky se stále nachází ve fázi všeobecné podpory, nikoli pouze ve fázi rozšířené podpory, kde už se opravdu očekávají pouze záplaty a nic dalšího. Jsme zvědaví, jak to celé dopadne.

Zdroj: The Register via WinBeta