Hlavní navigace

Windows 7 prý bezpečnější než Mac OS X

18. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Apple je známa mj. pro své reklamy „Get a Mac“EN útočící na údajné slabiny PC, konkrétně systému Windows. Kupříkladu se chlubí, jak je jejich systém (Mac OS X) bezpečný oproti údajně naprosto nepoužitelným Windows.

Charlie Miller, přední výzkumník v oblasti počítačové bezpečnosti ovšem už dříve prokázal poněkud opačnou pravdu. Zatímco přístroj od jablečné firmy byl v soutěži napaden během pár sekund, stroje s Windows a Linuxem zdatně odolávaly po několik hodin.

Přesně ta samá osoba se nyní vyjádřila k novému Mac OS X Snow Leopard, nástupci Leoparda. Kritizuje zejména opomenutí jakéhokoli vylepšení zabezpečovací technologie ASLR. Ačkoli byly v oblasti bezpečnosti provedeny určitá vylepšení, stále systému dle jeho slov scházejí základní bezpečnostní funkce, jež nalezneme i ve stařičkých Windows XP.

K řádnému znepříjemnění práce hackerům jsou údajně potřeba dvě technologie, a to zmíněná ASLR a DEP. „Až bude mít Apple obě, přestanu si stěžovat na úroveň jeho zabezpečení“, komentuje Miller. Takto je nový Snow Leopard nebezpečnější než Windows Vista, či nový Windows 7.

MMF24

Nicméně uznává, že Mac OS X je z praktického hlediska stále docela bezpečný. Napsat pro něj škodlivý kód je sice mnohem jednodušší než pro Windows, ale vzhledem menšímu podílu na trhu se to útočníkům nevyplatí. „Také proto bych nedoporučoval na Mac instalovat antivirus,“ dodává.

Zdroj: Neowin