Hlavní navigace

Windows 7 (Seven): první novinky

21. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Připravovaná příští verze operačního systému od Microsoftu má pracovní název Windows Seven, někdy též psáno Windows 7. Sedmička je přitom příznačná nejenom pro běžný systém určený do domácností a na pracovní stanice. I příští serverová verze Windows bude sedmička, stejně jako připravovaný systém pro mobilní zařízení.

Jak bude systém pojmenován ve finále, o tom v podstatě nemůžeme v tuto chvíli ani spekulovat. Microsoft zvolil zajímavou strategii, kdy se v pracovním pojmenování omezil pouze na pořadové číslo, na rozdíl od kódových označení Windows Vista (Longhorn) nebo Windows XP (Whistler).

Informací o Windows Seven je zatím málo, většina z nich se pohybuje v rovině spekulací nad tím, jaké nové funkce se zde objeví. Samotný Microsoft zatím mlčí. Je nicméně vysoce pravděpodobné, že Windows Seven nebudou tak velkým skokem, jako byla Vista oproti Windows XP. Zda se dočkáme opakování obdoby komerčně neúspěšných Windows ME, ukáže čas, nepředbíhejme.

Kdy čekat Windows Seven?

Termín uvedení nové verze Windows na trh vzbuzuje řadu dohadů. Nedávno bylo v omezeném počtu uvolněno sestavení označované jako M3. Vzhledem k tomu, že reakce jsou vesměs kladné, můžeme čekat první dostupnou betaverzi ještě letos na podzim nebo začátkem prosince. Alespoň podle optimistických odhadů. Rovněž je tu možnost, že Microsoft představí betaverzi Windows Seven na Professional Developers Conference v Los Angeles. Ta začíná zhruba za měsíc, 27. října 2008.

Pokud by se tak opravdu stalo, je možné, že Microsoft stihne uvést Windows Seven v červnu příštího roku, jak spekuluje Internet News s odkazem na interní kalendář Microsoftu. Podrobněji o datu vydání Windows Seven píše také Ed Bott. I srovnání času, který uběhl mezi vydáním Windows 2000 a XP a data vypuštění Windows Vista na trh, napovídá, že vydání Windows Seven příští červen není nereálné. Microsoft nicméně hovoří o třech letech od vydání Windows Vista a roku 2010.

Novinky ve Windows Seven

Jednou z diskutovaných novinek připravovaných ve Windows Seven, je snížení času nutného k nabootování systému. Cílem vývojového týmu Windows Seven je maximálně se přiblížit 15sekundové hranici, která je brána jako typická pro velmi dobrý systém. Vývojáři se snaží, aby nová Windows tohoto výsledku dosahovala na co největším počtu počítačů. Podrobnosti najdete v článku na jejich blogu. Nedá mi to, abych nevzpomněl již mrtvý operační systém BeOS, který byl za 5 sekund plně nastartován a reagoval na uživatele. Tedy za dobu, která je dnes typická spíše pro probuzení notebooku s Windows z režimu spánku.

Informace, které prosákly od lidí, kteří měli možnost vidět v akci Windows Seven Milestone 3 (Build 6780), tedy verzi určenou k internímu testování, hovoří o tom, že jde již o velice stabilní a rychlý systém. Miniaplikace, které jsou ve Windows Vista umístěny především v postranním panelu, budou zřejmě více integrovány do shellu a na pracovní plochu.

Drobných změn se dočká Kalkulačka, zejména ve své vědecké podobě. Zcela nepochybně se zde objeví Windows Media Player 12, o novinkách v něm toho však moc známo není. Něco o tom, jak by mohly vypadat další vestavěné  aplikace ve Windows Seven, jistě napoví minulý týden uvolněná betaverze Windows Live Wave 3, o které jsme vám přinesli podrobné informace. Zatím se neví, zda se aplikace z ní objeví ve stejné podobě přímo ve Windows, ale uvážíte-li, jak minimální byly rozdíly mezi Windows Mailem a Windows Live Mailem, nebo mezi fotogaleriemi, pak je to vysoce pravděpodobné.

Microsoft úzkostlivě tají vzhled nových Windows Seven, přesto několik obrázků z Windows Seven M3 již proniklo na veřejnost. Konkrétně screenshoty WordPadu a Malování. Jak se můžete na uvedených odkazech přesvědčit, oba programy budou místo klasického menu používat pás karet, tedy rozhraní Ribbon z MS Office 2007. Osobně se domnívám, že totéž čeká i Windows Movie Maker. Pás karet v novém Windows Live Movie Makeru tomu napovídá.

Proč se to tají?

Na první dojem je zarážející, že Microsoft tak úzkostlivě tají podrobnosti o Windows Seven. V případě Visty jsme dopředu slyšeli o novém rozhraní Aero, integrovaném vyhledávání, změně vzhledu Průzkumníka a o dalších technologiích. Slyšeli jsme však i o novém souborovém systému WinFS, od kterého se mnoho očekávalo - zrychlení systému, nebo lepší podmínky vyhledávání díky tomu, že byl založen na databázi. A to je zřejmě důvod, proč se Microsoft nyní vydal jinou cestou.

WinFS a několik dalších věcí se do finální verze Windows Vista jednoduše nedostaly. Microsoft se přecenil a zřejmě již nechce vzbuzovat plané naděje ani se obhajovat, pokud nedodrží, co slíbil/představil.

Kam pro oficiální informace?

Oficiálních informací o Windows Seven je tedy nedostatek a většinu zajímavého se vlastně dozvídáme ve formě spekulací, které jsou čas od času potvrzeny nebo vyvráceny. V tuto chvíli asi jediným zdrojem oficiálních informací o Windows Seven je blog jeho vývojářů. Jejich myšlenky, kterými se zabývají při vývoji Windows Seven můžete sledovat na blogu Engineering Windows 7.

Nečekejte však zatím nic konkrétního, jako třeba sérii obrázků nebo snad dokonce video ukazující Windows Seven v praxi. Články na Engineering Windows 7 jsou poměrně dlouhé pasáže zabývající se architekturou Windows a některými funkcemi, ale spíše v obecné rovině.

Aktualizováno 23. září 2008:

CS24

Čtěte také: