Hlavní navigace

Windows 7 umí vypálit ISO obrazy

15. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Takzvané ISO obrazyCZ slouží k uložení veškerých dat na optickém disku (CD, DVD) do jediného, lehce přenositelného souboru. Často se v této podobě dají nalézt různé Linuxové distribuce, balíčky softwaru (MS Visual Studio ExpressEN) nebo třeba betaverze Windows 7.

Pokud bylo třeba zapsat takový obraz na fyzický disk, nezbylo než použít aplikace třetích stran. Již od dob Windows XP byl v systému integrován velice jednoduchý nástroj na vypálení různých souborů, podpora ISO obrazů mu však chyběla, a to i ve Windows Vista.

Redmondští vývojáři nyní na bloguEN oznámili, že vypalovací nástroj byl ve Windows 7 o podporu obrazů disků rozšířen, zachovávajíc typickou jednoduchost. Prakticky stačí v Průzkumníkovi kliknout na soubor pravým tlačítkem myši a zvolit „Burn disc image“, tedy česky „Vypálit obraz disku“.

V nově otevřeném dialogu se nachází pouze výběr optické mechaniky a možnost kontroly dat po dokončení procedury. Stisknutím tlačítka „Burn“ („Vypálit“) se zahájí samotný zápis. Při přítomnosti zaplněného přepisovatelného diskuCZ (CD-RW, DVD-RW) nabídne nástroj jeho vymazání.

Zdroj: Windows Team Blog

Byl pro vás článek přínosný?